Властта загърби приоритетите на Варна

Кмет и губернатор кръстосаха шпаги за нови автобуси

Властта загърби приоритетите на Варна | StandartNews.com

Варна. Управляващи, а и повечето от сегашните депутати не дойдоха на свиканата кръгла маса „Вечните приоритети на Варна", инициирана от народния представител Борислав Гуцанов.

На нея бяха поканени трима премиери – настоящият Пламен Орешарски, предшественикът му Сергей Станишев и Стефан Софиянски, както и бивши вицепремиери и министри, влезли през годините във властта от Варна. Дискусията трябваше да събере и всички общо 53-ма варненски депутати през последните 4 мандата. По-активни бяха обаче бившите народни представители, които бяха в почти пълен състав, а от настоящите дойдоха едва 1/5 или трима, между които инициаторът Борислав Гуцанов. Отсъстваха областният соцлидер и депутат Красимир Янков, народните избраници от Атака, между които е Волен Сидеров, както и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Целта на срещата във Фестивалния и конгресен център е да се начертае план за развитието на Варна - краткосрочен и дългосрочен, да се поставят приоритетите и да се помогне в осъществяването им на кмета на града и на областния управител.

"Да се определи ще има ли преместване на пристанището, втори мост над езерото, да се лобира за изграждането на магистрала „Черно море", която да свързва Констанца с Варна и Истанбул, за довършването на магистрала "Хемус", а и за местата в детските градини", каза Борислав Гуцанов. Според него варненци заслужават да живеят в модерен и красив град, където добрите идеи и планове са надграждат независимо кой управлява и какви са му политическите пристрастия, допълни той. Приоритетите на града и европроектите в ход посочи кметът Иван Портних - за интегрирания градски транспорт, за минералната вода, която с поправка в закона да бъде стопанисвана от общината и други, които няма как да бъдат решени без подкрепа на правителството.

Градоначалникът и областният управител Иван Великов кръстосаха шпаги по проекта за новите автобуси. Според Портних без съгласуване на проекта за интегриран градски транспорт с министъра на финансите, няма как да бъдат поръчани и доставени новите 70 возила на стойност за 30 млн. лева след спечелената поръчка за тях. Всяко забавяне може да провали мегапроекта за 114 млн. лева, предупреди той и поиска съдействие от управляващите.

Губернаторът смята обаче, че договорът за автобусите може да се подпише и без процедурата за съгласуване и общината трябва да си поеме отговорността. "Давам толеранс от 50, а не 100 дни на новия кмет, защото е на половин мандат", каза преди това пред медиите Иван Великов.

Пред срещата във Фестивалния и конгресен център имаше и протестиращи, които очакваха Пламен Орешарски и Станишев според анонса на събитието. Те попитаха кмета нужна ли му е подкрепа на кръглата маса, за да влязат с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай