Видри ядат рибата срещу Никулден

Видри ядат рибата срещу Никулден | StandartNews.com

Варна. Видри и корморани ядат рибата в морето до кв. Аспарухово, жалваха се от местното рибарско селище "Карантината". Голямата напаст за въдичарите - видрите, са се завъдили край близкото бивше военно поделение до нос Галата и сега са плъзнали навсякъде. "Мира няма от тях, ядат цялата риба под водата, а с острите си зъби късат и мрежите ни", оплакаха се морските мъже, за които сезонът и без това е слаб.

Видрата е защитен морски хищник и е в Червената книга, за това не може да бъде убивана. Въпреки белите, които прави на рибарите, тя помага за запазване на екоравновесието. Кормораните направо пък разкоствали рибата.

Гемиите от "Карантината" са излезли в сряда сутринта към 6,30 и до 10 ч в тях уловът е едва 3-4 кила илария. Тези дни има и чернокоп, излезли са "циганки" - малките паламуди. За Никулден ще има и по-големи парчета, за да се мариноват, надяват се местните.

Само преди 4 години рибарите от "Карантината" се хвалиха с улов по 200-300 кг илария на едно излизане с лодките. От рибарското селище направо продават улова на матрапазите и на клиенти доста евтино. Иларията върви по 3 лева на кило, каята - по 2, чернокопът по 5-6.

Амфора за опушване и печене на риба е новата придобивка в селището за настъпващия празник на св. Николай Чудотворец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай