Видински архитекти на бунт срещу общински проект

Видински архитекти на бунт срещу общински проект  | StandartNews.com

Архитекти от Видин започнаха подписка в защита на централния площад на града „Бдинци", съобщи Галя Антова, председател на видинската камара на архитектите. Недоволството им е продиктувано от общински проект, който предвижда подмяна на настилката на площада. Стойността му е 15,6 млн. лв.


Не може малкото пари от европейски програми да се влагат за ненужна дейност, смята архитектката. Сегашният площад е модернизиран през 80-те години на миналия век по проект на авторитетен колектив, начело с проф. Иван Никифоров, учител на поколения архитекти. Той представлява синтез между архитектура и пластика и обхваща настилката, фонтаните, зелените площи, осветлението на пешеходната зона. Настилката, която е от разноцветен гранит и мрамор, е уникална мозайка от багри и фигури. Само 20 % от нея се нуждае от ремонт. Останалата част има още 30 години живот, твърди Галя Антова.


Новият проект не е по-добър от предишния, смятат видинските архитекти. Средствата могат да се използват за обновление на други места. С тях може да се модернизира зоната около крепостта „Баба Вида", синагогата или градската градина, в която се намират повечето от туристическите обекти на града. Сега те се посещават от туристи, но и трите места са с изронени настилки, амортизирани площи и остаряло осветление.


Към подписката на архитектите се присъединява и областното представителство на камарата на строителите, съобщи общинският съветник инж. Людмил Димитров. Предвидено е подписката да бъде внесена в общинския съвет за разглеждане.
Проектът на общината има и поддръжници. Те смятат, че подмяната на сегашната настилка с обработени срещу хлъзгане нови плочи ще подобри естетиката на централния площад и ще създаде по-голямо удобство на преминаващите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай