Видин с 18 млн. лв. за пречиствателна станция

Видин с 18 млн. лв. за пречиствателна станция | StandartNews.com

Видин получава безвъзмездно 18 млн. лв. за доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води, съобщиха от общината. Средствата се осигуряват от оперативната програма „Околна среда" – 2014 - 2020. За тях министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Видин Огнян Ценков подписаха договор. С него се осигурява втората фаза от строежа на станцията, чиято стойност е 22 млн. лв.

Тази инвестиция е насочена към подобряване на живота на хората и е предпоставка за развитие на града, каза след подписването на договора министър Василева.

Пречиствателната станция се намира на брега на Дунав и капацитетът и е да пречиства отпадните води на 48 000 жители. Тя е част от проекта на общината за обновление на водния цикъл и трябваше да бъде завършена в края на 2015 година. Изпълнителят обаче не спази сроковете, до тогава бяха извършени само 30 – 40 % от предвидените строителни дейности. По тази причина договорът с него бе прекъснат. Предстои обявяване на процедура за избор на нов изпълнител, каза кметът.

Преди да подпише договора, министър Василева инспектира строителната площадка на станцията и се запозна с извършените досега дейности. През предишния програмен период в Северозападна България са изградени 11 пречиствателни станции и 4 регионални системи. Общата стойност на екологичните инвестиции е 615 млн. лв., допълни министър Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай