Велико Търново празнува

Велико Търново празнува | StandartNews.com

Велико Търново. Повече от 500 ученици се включиха в празничното шествие днес от църквата „Свети 40 мъченици" до сградата на общината. Деца, облечени като боляри – символ на величието на Старата българска столица, и 40 младежи и девойки с портретите на благодетелите на Велико Търново изпъстряха шествието. В него се включи и вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която поздрави старостоличани и гостите на града, събрали се пред сградата на общината.

„Благодаря ви много за поканата за пореден път да бъдем заедно на този празник. Тук сме, за да си спомним и видим в съзнанието си един паметник зад Великотърновския университет – паметника на св. Патриарх Евтимий, когото Вазов нарече „последний пазител" и „последний цар". Този паметник сочи единствено верния път – мирна и спокойна, просветена държава и единна и толерантна нация – това е днес нашата кауза! Днес сме тук, за да кажем, че сред най-горещите национални събития през миналата седмица беше обявяването на този красив град за Най-добрият град за живеене. Поздравявам ви горещо за това признание! Велико Търново е един прекрасен, динамичен, живеещ град, който отговаря на всички изисквания и търсения на младите хора! За пътешественика той е наслада. Тук всяка къща, улица и камък тежат от история. Тази история ни изпълва с национална гордост!", каза в словото си вицепрезидентът Маргарита Попова.

„Днес добродетелите от миналото откриваме в лицата на съвременните хора, дарили средства за ремонта на детското болнично отделение, на хората, осигуряващи работни места. Изразявам своята благодарност към всички, които ни подкрепят при развитието на големите инфраструктурни проекти в града и общината ни. Благодаря и на онези, които допринесоха за титлата ни „Най-добър град за живеене". Благодарение на вас градът ни ще стане още по-красив и привлекателен. Велико Търново просперира, защото нашата общност е здрава, защото имаме дълг не само към славното ни минало, но и към децата ни. Убедени сме, че най-големият ни проект – Европейска столица на културата 2019 – ще се превърне в инструмент да направим по-добро бъдещето за нашите деца и за България. Нека ни обземе законното чувство на гордост, че сме граждани на Велико Търново. Нека вярваме в успеха си!", каза Даниел Панов пред сградата на общината. Старата столица по традиция празнува на 22 март - денят на победата на Цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница.

Богата и наситена с разнообразни събития програма ще зарадва жителите и гостите на Велико Търново в днешния ден. Очакват се още делегации от шест италианска града, които също кандидатстват за титлата Европейска столица на културата - 2019, както и представители от побратимени на Велико Търново градове.

Тържествата започнаха в 7,30 ч. с празнична света литургия в църквата „Св. 40 мъченици". В 9.00 ч. в двора на храма бяхя поднесени цветя на саркофага на Цар Калоян, след което декламиран текст от Асеневата колона.
в 13,30 ч. пред сградата на общината с участието на великотърновски формации и изпълнители.

В празничния ден са планирани и два пешеходни тура из културно-историческите забележителности на старопрестолния град. Единият стартира в 10,00 часа, а вторият от 14,30 ч. от площада пред Царевец. В Мултимедийния посетителски център пък ще бъде открита изложбата "Съкровищата на столичния Търновград". Тя може да се види днес от 10,00 до 18,00 ч. при свободен вход и в неделя от 10,30 до 17,30 ч. срещу билет за посещение в Мултимедийния център.

Вечерта от 17.30 ч. ще започне традиционният стрийт парад, който ще потегли от Европейския информационен център и ще премине през града. Участниците ще се съберат на подгряващо парти час преди това.

Кулминацията в програмата и тази година ще бъде уникалното 3D мапинг шоу, излъчено върху сградата на Художествената галерия "Борис Денев". Зрелищният спектакъл ще започне в 20,00 часа с пускане на светещи хартиени фенери в небето над галерията. Веднага след фееричното шоу ще започне триизмерната анимацията върху галерията, пресъздаваща различни исторически сцени. Жителите и гостите на града ще могат да наблюдават светлинната атракция от почти всички площадки и заведения в централната и старата градска част, които имат изглед към местността Боруна. Празнични илюминации ще закрият програмата за Деня на Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай