Вдигнаха къща върху гараж за бедстващо семейство

Вдигнаха къща върху гараж за бедстващо семейство | StandartNews.com

Благоевград. Къща „кацна" върху гараж в сатовчанското село Осина, за да може бедстващо семейство да има покрив преди настъпването на зимата.

За повече от месец строителите вдигнаха постройката, покриха я и направиха външната изолация. Сега остава новодомците да обзаведат помещенията и да се нанесат в чисто ново жилище. Управата на общината осигури пари за строителни материали и работна ръка, за да се построи къща за семейството на Добромир Синапов в селището.

Родният му дом стана опасен за живеене след двете земетресения през август и активиралото се през последните години свлачище. Затова той, майка му, съпругата му и племенникът му бяха евакуирани при техни близки. Категорично отказаха да заживеят в новото училище в селото. "Затова решихме да им помогнем да си направят нов дом", обясниха от кметството в Сатовча.

„На 22 септември стартираха строителните работи, а вече сме готови да заживеем в изградените три стаи. Жилището се намира върху наш гараж. Вдигнахме над него кухня, баня и тоалетна, както и спалня. Чувствам се като Луи дьо Финес във филма „Кацнал на едно дърво", само дето съм „кацнал" върху гараж", сподели щастливият стопанин Добромир Синапов.

Той благодари и на селския кмет Славчо Хаджиев, и на управника на община Сатовча Арбен Мименов за оказаното разбиране и помощ. В края на август два труса нанесоха сериозни щети на 8 къщи в село Осина. Домът на Синапов бе готов да рухне и затова цялото семейство бе евакуирано.

Експерти от Комисията за възстановяване и подпомагане пристигнаха в началото на месец септември и направиха оглед на пострадалите от свлачище и земетресения сгради. Те описаха всички нанесени щети. Собствениците очакват в скоро време държавата да им отпусне необходимите финансови средства, за да ремонтират домовете си и да се укрепи свлачището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай