Вдъхновиха художници с антична крепост, храм и язовир

Вдъхновиха художници с антична крепост, храм и язовир | StandartNews.com

Благоевград. Община Благоевград реши да вдъхнови художници с интересен тур из забележителности в региона. Творците участват в традиционния пленер по живопис „Благоевград – древен и модерен".

Обиколката им започна с посещение на късноантичната сграда в село Дренково, където чуха кратка беседа от експерт от регионалния исторически музей. Художниците останаха впечатлени от уникалната крепост, която се е съхранила в продължение на хилядолетия. Някои от тях изразиха желание да пресъздадат историческата находка и ландшафта около нея. По-късно те посетиха язовир „Стойковци" край село Логодаж, за да скицират бъдещи свои пейзажи.

Накрая влязоха в православния храм „Св. Архангел Михаил" в Логодаж, който е построен в средата на 19 век. Историята на святото място разказа отец Ангел Боянов. Част от творците нарисуваха първите си скици на местността. Пленерът ще продължи до 18 септември, като в него участват художници от цяла Югозападна България. Събитието е част от кандидатурата на Благоевград, София, Перник и Кюстендил за Европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай