Възстановяват музей в Кула

Възстановяват музей в Кула | StandartNews.com

Започваме ремонт на сградата, в която до 90-те години на миналия век се е помещавал музеят при античната крепост „Кастра Мартис", съобщи кметът на Кула д-р Владимир Владимиров. Ще бъде ремонтиран основно покривът, сменена дограмата и направена топлоизолация. Ще бъдат обновени и помещенията вътре – изложбената зала, занаятчийското ателие и магазинчето за сувенири.

Общината отново ще назначи двама уредници, които ще разказват историята на крепостта и ще показват откритите при археологически разкопки находки. Те са били показвани преди години в залата, на след закриването на музея са пренесени в историческия музей на Видин.

В Кула ще има още един музей – на родения в града голям художник проф. Александър Поплилов. Родната му къща е реставрирана и в нея са събрани първите картини, нарисувани от студенти в художествената академия през миналото лято. През това лято студенти отново ще рисуват в Кула, а творбите им ще останат в създаващата се галерия. В Кула готвим и тържество, посветено на 100-годишнината от рождението на художника. То се подготвя заедно с преподавателя от академията Пламен Вълчев, допълни д-р Владимир Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай