Възраждат църква на два века

Възраждат църква на два века | StandartNews.com

Дедево. Църква на два века е оцеляла в пловдивското село Дедево. Преди Коледа започна възраждането на храма. Делото по ремонта и реставрацията на църквата „Свети Атанасий" е инициирано от хора от селото, които с помощта на кметския наместник Стефан Папазов и кмета на „Родопи" Пламен Спасов са подменени въжетата на камбанарията и са монтирали осветление с прожектори.

Сега предстои изграждане на ново стълбище, което да улесни влизането на възрастните хора в храма, тъй като стълбите са стръмни и достъпът е затруднен. До лятото се очаква ремонтните дейности да приключат. Храмът "Свети Атанасий" е сред най-старите не само в Пловдивската епархия. Построен е в далечната 1838 година. През 90-те години църковни предмети и част от иконите са откраднати.

През 2000 година църковният инвентар и иконите са възстановен със средства и помощи от добри християни, църковни настоятели, духовни лица и жители на Дедево, които припомнят, че в двора на църквата се намирало килийно училище, в което е преподавал Захари Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай