Възраждат и духа на Стара Варна

Възраждат и духа на Стара Варна | StandartNews.com

Кметът Иван Портних пусна нови 70 автобуса "Solaris Urbino"

Варна се променя и става все по-хубава не с дни, а с часове. Пред новата й визия мълчат дори и най-черногледите и скептично настроени и все още невярващи на младото управление на града. След доста години застой Варна загуби преднина в класациите и се нареди зад далеч по-малки областни центрове . А варненци все по-малко се утешаваха с един от любимите си и вечни цитати на Хемингуей "Всичко, което е далеч от морето, е провинция". Днес, като тегли чертата за изминалите две години, общинското ръководство отчита, че са привлечени и са в ход проекти за над 300 млн.лева. По данни на дирекция "Европейски и национални оперативни програми" до встъпване в длъжност на кмета Иван Портних верифицираните и възстановени средства по европейските фондове са малко над 13 млн лв. От юли 2013 до момента те са над 109 млн. лв.

Варна посрещна лятото и туристите с обновена градска среда.Те пътуват от летището до курортите по ремонтирани улици и булеварди, част от една амбициозна инфраструктурна програма на кмета и екипа му .Тя включва тотална подмяна на подземни комуникации на пътните трасета , асфалтиране, рехабилитация на уличното осветление, нови тротоари. Спокойното и комфортното придвижване в града е с новите 70 автобуса" Solaris Urbino " и 30 тролейбуса от автопарка на общинското дружество "Градски транспорт". Подмяната е част от най-мащабния проект на града "Интегриран градски транспорт" по ОП "Регионално развитие "Той е на обща стойност над 114 млн.лева и е с 10 компонента. Освен доставката на новите автобуси, проектът включва изграждане на автоматизирана билетна система, инсталиране на система за осигуряване на предимство на превозните средства на масовия градски транспорт на кръстовищата, информация за пътниците в реално време, изграждане на център за управление на масовия градски транспорт, на BRT коридор с дължина 15 км, на три трасета за велоалеи и връзка с вече съществуващите с обща дължина 16 км. Проектът трябва да бъде финализиран до края на 2015 г. Най-голямото предимство за хората е , че те ще могат да ползват един билет по две линии, докато стигнат крайната си точка на пътуване. Билетната и информационна системи по спирките трябва да бъдат готови в края на октомври. В тази връзка градът ще има и нова транспортна схема, изготвена със средства от ЕБВР безвъзмездно, като в момента английски специалисти, избрани от банката, правят анализи с наши експерти. Ще бъде помислено и за такива невралгични точки, като УМБАЛ" Св.Марина" и Военноморска болница, до които в момента има оскъден достъп с градския транспорт .
Община Варна е на финален етап на един от най-важните си проекти за обновяване на централната градска част. Площад " Независимост" и пешеходната зона на бул."Княз БорисI" вече са с нова паважна настилка, с нови пейки, озеленяване и осветление. За първия етап на проекта бяха похарчени 4.5 млн.лева , осигурени по програма "Зелена и достъпна градска среда".Предстои да бъдат обновени улиците "Преслав" и "Сан Стефано", както и пешеходната зона от хотел "Черно море" до входа на Морската градина. Така обновен, маршрутът дава възможност за бърза пешеходна връзка с Археологическия музей, с Драматичния театър, с другите музеи и галерии във Варна, а новите указателни табели са добър ориентир за нейните забележителности.

Заедно с обновяването на града се възражда и духът на Стара Варна. "Морската столица има прекрасна архитектурна среда, която се нуждае от възстановяване и съхранение и ние полагаме много усилия за това", казва кметът Иван Портних. Община Варна започна работа по издирване на собствениците на сградите, паметници на културата, които са длъжни да поддържат в изряден вид фасадите на къщите си. С помощта на сдружение "Стара Варна" бе актуализиран и попълнен с нови обекти списъкът на историческите сгради, който е предаден за одобрение в Министерството на културата. Представени са над 450 обекта, а решението дали ще бъдат одобрени като архитектурни паметници, се очаква до края на юли. Същата процедура предстои за още 170 обекта.

Макар и малко, има и добросъвестни стопани, които поддържат имотите си, но повечето сгради с уникална архитектура са оставени на произвола на съдбата, тъй като съгласуването на проектите за ремонт с НИПК е трудна и продължителна процедура, казва кметът. Затова, в помощ на варненци, в общината бе създадено специално звено "Недвижимо културно наследство", което от една страна издирва собствениците и им изпраща нотариални покани да ремонтират къщите си, а от друга страна - помага в съгласувателните режими с МК и с НИПК.

Специално внимание се отделя за чисто море във Варна и курортите и екологията.Беше завършена и открита помпена станция "Акациите, чийто тласкател сложи край на преливането на непречистени води в морето.Беше завършено дълбоководното заустване в Златни пясъци, а съвсем скоро общината ще подпише договора за изграждането на пречиствателната станция в курорта, която да отговаря на капацитета на хотелите и леглата в тях. Готов е вторият етап на пречиствателната станция за отпадни води във Варна.Заедно общините Аксаково и Белослав започна изграждането на регионално депо за отпадъци, което предотвратява една голяма екобомба с боклука на града.

Фонтан ще пее любими хитове

До десетина дни ще бъде пуснат новият градски фонтан на площад "Независимост". Шадраванът ще пее любими хитове, които се избират сега между десетина известни мелодии. Те ще се сменят според сезона и празниците на града. Очаква се варненци и гости на града да видят едно изключително атрактивно съоръжение на мястото на стария фонтан от времето на соца.
В басейна, който е облечен в мрамор, има монтирани над 18 км само кабели. Фонтанът ще бъде с електронно управление и уреди, които мерят скоростта на вятъра, за да се регулира височината на струите. Максималната възможност на водната каскада е до 50 метра, при пробите ще се търси оптималната височина, така че струята да не пръска встрани.

Нова зала върна волейбола на варненци

Вярната и любима варненска публика на националите по волейбол пак препълни зала "Конгресна" по време на мачовете от втора дивизия на Световната лига. С нейната бурна и емоционална подкрепа "лъвовете" стигнаха до финала, макар че не спечелиха така очакваното първо място. Горещите мачове се проведоха в обновената зала "Конгресна" в емблематичния за Варна Дворец на културата и спорта, напук на песимистите, че ремонтите няма да бъдат свършени в срок. Морската столица прие и Световната купа по гимнастика и акробатика, а наесен ще бъде домакин и на Европейското първенство по волейбол за мъже. След преустройството залата има капацитет от 5006 места, а игрището беше разширено до 27 Х 45 кв.м. Заложената първоначална стойност на ремонта беше 4.7 млн.лева, но проектът включваше само разширяване на игралното поле и увеличаване на местата. За да отговаря на изискванията за пожарна безопасност, за да се източат събраните хиляди кубици вода от подземието, изоставено поради немарливост, за да се укрепят основите, се наложи промяна и увеличение в параметрите на проекта. "Господ е пазил да не стане някоя беля тук. Ако не бяхме направили ремонта, можеше да стане голяма поразия", каза при едно от посещенията си в залата по време на строителството премиерът Бойко Борисов. Днес зала "Конгресна" е с нова климатична, ВиК и ел. инсталации, с нов окачен таван, акустични пана, цялостен ремонт на съблекални и тоалетни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай