Във Варна обновяват част от квартал с 8 млн. лв.

Във Варна обновяват част от квартал с 8 млн. лв. | StandartNews.com

Проектът за обновяване на 17-и микрорайон във варненския квартал „Левски" - „Реконструкция на ул. „Мадара" – в участъка от ул. „Д-р А. Железкова" до ул. „Явор" и благоустрояване на пространствата в карето между ул. „Царевец" – ул. „Караагач"- ул. „Мир" – бул. „Левски" – бул. „Осми приморски полк", е един от 16-те, които общината е разработила и може да получи финансиране през новия програмен период по ОП „Региони в растеж". Това информират от морското кметство, като уточняват, че индикативната му стойност е около 8 млн. лв.

Фокусът е насочен към района, тъй като техническата му инфраструктура е амортизирана, лошо е състоянието както на уличната мрежа, така и на тротоарите и детските площадки, липсва осветление, рампи за хора с увреждания и други. От друга страна от общината мотивират проекта и с факта, че зоната е силно застроена, а междублоковите пространства не са благоустроени.

Целта е чрез реализацията на проекта целият район да се облагороди, като се създадат кътове за отдих на малки и големи, да се създадат функционални пешеходни връзки, регламентирани паркоместа, улично осветление и тротоари. Проектът е преминал обществено обсъждане, а на сайта на община Варна са публикувани концептуални визуализации на обектите, за които се изготвят инвестиционни проекти. В рамките на обсъждането сред най-честите въпроси, които варненци са задавали е дали ще бъде покрит каналът на ул. "Мадара", ще се правят ли нови улици в квартала, ще се премахват ли козирки на жилищни блокове?. От кметството обясняват, че каналът по ул. "Мадара" няма да бъде покрит, нови улици няма да се изграждат, а ще бъдат асфалтирани съществуващите, като ще се направят тротоари, както и това, че не се предвиждат никакви действия по съществуващите сгради и изграждане на нови такива. Живо варненци се интересуват още ще се унищожават ли зелени площи и дали ще се премахват дървета. На тези въпроси от кметството категорично заявяват, че всички съществуващи зелени площи ще бъдат запазени и обновени, като се планира да се засадят нови 304 декоративни дървета и 6880 декоративни храсти. По отношение на премахването на дървета - такова ще бъде направено само за сухи и опасни дървета с лош естетичен вид - копривка, черница и джанка. Няма да бъдат отсичани никакви декоративни дървета, казват от кметството.

На вниманието на Общински съвет ще бъде представено доизграждането на две детски площадки в района, тъй като в кметството са постъпили подписки от граждани, с които заявяват, че не желаят да има детски площадки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай