Вандали оскверниха 15 гроба ден след Голяма задушница

Вандали оскверниха 15 гроба ден след Голяма задушница | StandartNews.com

Благоевград. Погром в стария гробищен парк на Благоевград са извършили неизвестни засега вандали. Те са атакували гробищата в нощта срещу понеделник, само ден след Голяма задушница. Полицейски служители на 02 РУП работят по установяването на извършителите на увреждане на 15 надгробни паметници и плочи. По случая е образувано досъдебно производство.

 


Вандалщината напомня много на тази през ноември 2011 г. в новия гробищен парк на града. Тогава бяха изпочупени цели 36 надгробни паметника. И сега погромаджиите са се вихрили необезпокоявани в неохраняемия в нощните часове стар гробищен парк. След себе си гамените са оставили изпотрошени паметници, обърнати вази, смачкани цветя, разхвърляни кофички с варено жито. „Заварихме истински ад там, където са действали вандалите. Картината е страшна. Най-вероятно това е работа на наркомани. Нормален човек не би го направил. Явно трябва да се мисли за назначаване на нощна охрана на гробищния парк", споделиха служители. Полицаите са извършили оглед и са обработили изпочупените плочи за евентуални пръстови отпечатъци. Някои от паметниците са катурнати на земята, а след това голяма част от тях са изпочупени след удари с твърд и тежък предмет.

 

„Не допускаме, че са действали избирателно върху точно определени паметници. Но това е кощунство. Не искаме да вярваме, че фирми, които правят мраморни плочи, са пратили наказателна бригада, за да потроши паметниците, че да им осигурят работа. Как ще понесат тази гледка близките на тези, чиито гробове са осквернени", възмутени са служители на гробищния парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай