Валя Балканска пренесе духа на Родопите в Черниче

Валя Балканска пренесе духа на Родопите в Черниче | StandartNews.com

Наш губетчия и запален кукер смени зурните с каба гайди

Обявеното за „Евросело" на България през 2012 г. Черниче показа, че държи на корените и традициите, на българщината. Валя Балканска и гайдарят Петър Янев пренесоха Родопите в селището по време на пищното тържество в събота вечерта на кукерската група на Николай Аспарухов.

Голяма сцена бе приготвена за празника, който кукерите в община Симитли честват през лятото. Стотици се стекоха на уреченото място в очакване на голямата веселба. Ръководителят на групата осигури незабравими емоции за местните хора, след като осигури участието на народната певица Валя Балканска. Тя зарадва с вълшебния си глас зрителите, а песента „Излел е Делю хайдутин" огласи селището и Малешевска планина под съпровода на гайдата на гайдаря Петър Янев. ото на 2012 година.

Гайдарят Петър Янев и космическият глас на България Валя Балканска пренесоха Родопите в полите на Малешевска планина. Специален гост на празника бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който приветства всички присъстващи.

„Трябва да пазим традициите си – и кукерството, и фолклора. Затова толкова много се радваме, че Валя Балканска пя на нашия празник", споделиха кукерите в Черниче.
Заслугата за гостуването на народната певица е на живеещия в Испания Николай Аспарухов. Той всяка година се прибира в България задължително 2 пъти - единият за подготовката на празника „Сурва" и вторият – за банкета на кукерите. Той и негови приятели се опитват да съхранят и продължат традициите от своите деди и бащи и да ги предават на децата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай