Валя Балканска празнува рожден ден

Валя Балканска празнува рожден ден | StandartNews.com

Смолян. Родопският славей Валя Балканска има рожден ден днес. Народната певица и любима изпълнителка на много българи навършва 72 години.

Изпълнителката на "Излел е Дельо хайдутин", с която ни прослави в Космоса, е родена през 1942 в село Арда, Смолянско. Много нейни почитатели и съграждани я поздравяват по повод днешния празник в социалната мрежа Фейсбук, където певицата има профил от няколко месеца. "Пожелаваме Ви здраве за да се радвате дълго на успехите си, на милионите усмивки и хората които Ви обичат", пише жена на стената на Балканска. Друг гражданин пък е решил да й честити с нейното собствено изпълнение на "Излел е Дельо хайдутин".

В Родопите засега е най-необходимо да има ансамбъл и театър, защото региона се обезлюди и хората са без работа, каза Балканска в интервю за "Фокус". „Трябва да се обединят усилията, да се работи за фолклора, да го защитим и да го има, защото чрез него ние сме разпознаваеми в България и света", продължи певицата.

През 1972 г. запис на най-известната песен на Балканска е включен в Златния диск с музика от Земята и изпратен в Космоса през 1977 г. със станциите "Вояджър" 1 и 2. Те ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай