Вълните "изядоха" плажа на Златните

Морето "отхапа" 5 м, глътна ни печалбата, жалват се търговци

Вълните "изядоха" плажа на Златните | StandartNews.com

Златни пясъци. Вълните гиганти, които заляха Северното Черноморие във вторник, изядоха поне 5 м от плажа в Златни пясъци. Убийственият вятър предизвика силен щорм. Вълни от 5 бала заличиха част от плажната ивица и по чудо не прехвърлиха централната алея като през миналата година, когато са къртили и бетона. Собственици на крайбрежни капанчета и барчета са най-потърпевши, защото се наложи да спасяват плувналите във вода маси, столове и оборудване.

"Морето ни изяде и печалбата от сезона", трябваше да вдигнем стоката по-рано!", тюхкаха се търговци по плажа вчера. Бумът е само първия ден, като се появи щорм, казват препатили от него. Учените от Института по океанология към БАН обаче не са толкова оптимистични, защото вятърът край морето продължава да вилнее и вдига все още голяма вълна. Опасност за щорм има още докато не отмине бурята, предупреждават специалистите.

Сигнали за 40 паднали дървета в морската столица са подадени тези дни в общината, съобщи зам.-кметът по реда и сигурността Тодор Иванов. 56 л/кв. м дъжд се излял от 28 септември до вчера във Варна. Вятърът е вилнял с 15 м /сек, а на места поривите са стигнали до 22 м/сек., които се равняват на 80 км/ч. Наводненията по улиците са преодолени, отпушват се шахтите. Общината ще купи специална машина за почистването им, което беше намерение на предишната управа, но не се осъществи, защото била скъпа - около 1 млн. лева. "Три пъти е по-евтина, а е крайно необходима и ще се внесе предложение в ОбС за закупуването й", отсече кметът на града Иван Портних. Той ще издаде и заповед на районните кметове да носят персонална отговорност за всички сигнали, които гражданите подават за счупени клони, паднали дървета и рисковете, свързани с тях.

По-леко се разминаха след пороя в Добричко. И в Албена се надигнаха гигантски вълни, но сериозни щети няма. Плажът е цял, съборена е само една спасителска вишка, казаха от курорта.

Ивицата покрай Шабла също е непокътната, а обстановката спокойна, успокои кметът на града проф. Райна Бърдарева. По данни на метеостанцията най-малко количество дъжд е паднало именно там и Каварна - между 15 и 20 л/кв.м. В Добрич пък бурята е наводнила 8 имота, обясни шефът на пожарната Дарин Димитров. Въпреки че само за ден там се изля средномесечната норма дъжд за октомври, няма сериозни щети. От Ботаническата градина в Балчик пък успокоиха, че силният северен вятър не е направил кой знае какви поразии. Наложило се е само да отстранят средно голям пречупен клон от японска софора (Sofora japonica), надвиснал над стръмния скат на Водопада. Служителите в градината признаха, че явно при падането си, той е засегнал въздушен слаботоков кабел, който, за щастие, лесно може да се възстанови. Клонът е накривил и част от предпазния парапет по ската. Силният вятър е и съборил конструкцията на изложбата "Балчик - тихото пристанище", но от градината най-вероятно ще подредят екзпозицията на закрито за зимата - след дребните ремонти, които се налагат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай