Валидираха пощенска марка за юбилейната Сурва

Валидираха пощенска марка за юбилейната Сурва | StandartNews.com

Пощенска марка, посветена на 50-годшнината от създаването на пернишкия маскараден фестивала „Сурва" беше валидирана в Перник. Пощенското филателно издание включва пощенска марка в блок, спецален печат и илюстрован плик. Марката е в тираж от 10 500 броя и е с номинална стойност 1.50 лв.

В церемонията по валидирането участваха зам. министърт на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, кметът на Перник Вяра Церовска, изп. дректор на „Български пощи" Деян Дънешки и авторът на проекта Людмил Веселинов.

С марката, която валидирахме днес Перник ще стане известен не само с въгледобива, металургията и вицовете, но и с фестивала „Сурва", каза зам. министърът Валери Борисов, чийто корени са от пернишко.

Авторът на проекта Людмил Веселинов заяви, че изработването на марката за него е било удоволствие. На нея е изобразена традиционна сурвакарска маска от региона, а върху пощенския плик- характерните за Сурва чанове. Освен, че пощенската марка ще играе ролята на своеобразен посланик по света, тя е и уважение към традциите на ФЕКГ, чийто президент Хенри ван дер Кроон е един от големите колекционери на пощенски марки, каза Веселинов. Той е автор и на подобна марка, валидирана през 2013 г. , а през 2014 г. по време на 23-тия фестивал „Сурва" тогавашният кмет на Перник Росица Янакиева и президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон получиха като подарък от „Български пощи" персонализирани пощенски марки с винетки с техните образи.

На събитието малки сурвакари от ЦДГ „Българче" изненадаха гостите с пожелания за здраве, късмет успехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай