В Силистра чакат звездния дъжд от метеори

В Силистра чакат звездния дъжд от метеори | StandartNews.com

Комета и метеори летят към Земята. Кометата Panstarrs и метеорният поток „Лириди" навлязоха в земната орбита в неделя. Те ще могат да бъдат засечени в небето през следващите два месеца, съобщиха астрономи.

В астрономическата лаборатория в Силистра вече се готвят да наблюдават небесните феномени. Най-добре падащите звезди ще могат да бъдат проследени с телескоп или бинокъл на 22 април, петък, когато те ще преминат над Земята на височина 71 градуса над хоризонта, обясниха учените.

Падащите звезди идват към нас от съзвездието „Лира". Те се движат със скорост 49 км. в секунда и в пиковия 22 април ще се устремят към Земята с гъстота 15 метеора на час. Метеоритите обаче не са опасни , защото навлизайки в земната атмосфера те изгарят на височина 100 км. над повърхността на нашата планета, успокояват учените.
Дъждът от падащи звезди ще се сипе нощем от небето до 11 юни, когато се очаква явлението да изчезне отвъд земния хоризонт.

Астрономите от крайдунавския град са готови да проследят звездния дъжд и поредната комета. Обсерваторията ще осигури възможност ученици и граждани да наблюдават рядкото небесно явление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай