В Северозапада искат удобен път и модерна железница

В Северозапада искат удобен път и модерна железница | StandartNews.com

Кметове от Северозапада поискаха от депутатите от комисията по европейските въпроси и контрол над еврофондовете на 43-тото народно събрание повече средства, с които да бъде изградена модерна инфраструктура на региона. Комисията под ръководството на председателя и Светлин Танчев заседава във Видин и Монтана, а във вторник – и във Враца.

Кметът на Видин Огнян Ценков подкрепи целенасочената инвестиционна програма за Северозападна България, която предстои да бъде одобрена от кабинета. В нея за съживяване на Северозапада са предвидени 240 млн. лв. За Видин е важно изграждане на северна индустриална зона, за което са предвидени 23,5 млн. лв. Това финансиране ни е необходимо за изграждане на инфраструктура. Провяващите интерес към града инвеститори искат изградена инфраструктура. Видин очаква и създаването на интермодален терминал, като прогнозата е в него да бъдат открити 1500 работни места, обясни кметът.

Огнян Ценков настоява и за изграждането на четирилентов път от Ботевград до Видин, както и за модернизирането на ж. п. линията Видин – София. Засега тази модернизация се отлага, тъй като линията е нерентабилна.

Кметът на Монтана Златко Живков подкрепи предложението на Огнян Ценков за изграждане на удобен път от Видин до Ботевград. Той ще свърже региона с магистрала „Хемус", изтъкна Живков. Модернизацията на ж.п. линията Видин – София също ще има значение и за района на Монтана, тъй като ще улесни достъпа на хора и стоки, експедицията на продукцията, произвеждана в местните промишлени фирми.

В двата града членовете на парламентарната комисия се срещнаха с кметове и представители на бизнеса, неправителствените организации и граждански сдружения, които са бенефициенти по проекти, финансирани от европейските програми. Така на място те се запознаха с нуждите на региона и уроците, научени през първия програмен период за разработване на проекти, както и за тяхното одобрение и финансиране от еврпейските фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай