В Самуилово: ДКЕВР да признае нашето ноу-хау за отчитане на водата

В Самуилово: ДКЕВР да признае нашето ноу-хау за отчитане на водата | StandartNews.com

Благоевград. Повече от година в петричкото село Самуилово инкасатор на ВиК не припарва сам до водомерите. Новата мода въведоха жителите на селището, след като дълго време те плащаха завишени сметки за консумирана вода. „Сега обаче от ДКЕВР ни „крадат" идеята. Няма проблем, но поне да признаят, че ние сме първите, които сами си отчитаме изразходваната живителна течност. От комисията искат собствениците на апартаменти да контролират пряко как се отчитат водомерите им от местното ВиК дружество. Щяло да залегне в новите единни общи условия, които да са валидни за всички водоснабдителни оператори в страната", твърди с усмивка кметът на населеното място Кирил Стоянов.

Идеята на ДКЕВР е при всички ВиК дружества да се въведе практиката поне веднъж в годината отчитането на показанията на водомерите по апартаментите да става в присъствието на представител на етажната собственост. След като той види какви точно данни се записват за потребената вода, да се съставя и двустранен констативен протокол.

Тази система действа безотказно при нас, уверяват жителите на Самуилово. Инкасаторите на ВиК отчитат водомерите заедно с един местен човек и със служител на кметството. Всички заедно проверяват измервателните уреди и старателно записват показанията. „За да няма после оправдания от ВиК, че единицата им се видяла седмица, а двойката – петица. Сега всичко е наред, нямаме оплаквания", твърдят самуиловци. Протоколите с показанията се подписват и от техните съселяни, които обикалят водомерите с инкасаторите. Това е гаранция срещу злоупотреби и надписване на сметките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай