В „професорско" село стягат лозарските ножици

В „професорско" село стягат лозарските ножици | StandartNews.com

Стара Загора. Въпреки развилнялата се с пълна сила зима в старозагорското село Малка Верея вече стягат лозарските ножици за Трифон Зарезан. В скътаното в полите на Сърнена Средна гора селце отколе честват деня на лозаря и винаря на 1 февруари с пищен ритуал, а от 2000 г. той е и официален празник на селото.

Тук се отглеждат около 7 000 дка лозови масиви, а почти няма двор без асма. В селото, което е на няколко км от Тракийския университет, живее постоянно ректорът проф. Иван Станков, както и много учени от ВУЗ-а, и шегобийците с право го наричат „професорското" село.

В празника по традиция се включва кажи-речи цялото село – от гласовитите тракийки от местното читалище „Св.Кирил и Методий 1921" до маститите лозари и винари. След тържественото зарязване на лозята в селската мера, идва най-очакваното шоу - изборът на тазгодишния Цар Трифон.

„Тежка е царската корона, но не я даваме на чужди", припомнят малковерейци, че задължителното условие е мераклиите да са местни жители. Те трябва да имат поне една лоза в двора си и да наливат поне една бъчва вино, за да могат да почерпят царски.

Със същото нетърпение се очаква и традиционния конкурс за младо домашно вино.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай