В Пловдив: 3 г. точели дизел през цистерна под земята

В Пловдив: 3 г. точели дизел през цистерна под земята | StandartNews.com

Нанесените щети на бюджета са за 4 милиона лева

Изрядни пловдивски търговци на гориво са задържани в ареста, след като техни подчинени са били заловени да продават дизел на черно. Белезниците щракнали около ръцете на босовете в момент, в който от техен склад под митнически контрол товарен автомобил зареждал дизел на черно в двора на бившия завод "Балканкар Рекорд" на бул. "Кукленско шосе".

Пловдивчаните се изхитрили да продават дизела през закопана в земята цистерна. Тя била свързана с резервоарите на склада под митнически контрол. Входът към нея бил замаскиран с шахта, а пистолетът, от който се изливало контрабандното гориво, бил скрит в противопожарно табло. Схемата на измамата е разкрита след съвместна акция на агенти на ДАНС, полицаи и митничари. Тя бе оповестена вчера на съвместна пресконференция в пловдивската прокуратура. На нея присъстваха шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, главният секретар на МВР Георги Костов, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов и окръжният прокурор на града под тепетата Румен Попов.

Измамниците са продавали нелегално оцветен дизел с ниска акцизна ставка от 50 лв. на тон, предназначен за отопление, оранжерии и земеделски производители. Измамата вървяла в продължение на цели 3 години - от 2013 г. досега. Потребителите били 3 бензиностанции около Пловдив. Според изчисленията на разследващите става дума за общо 6000 тона дизелово гориво. Нанесените щети за бюджета са над 4 млн. лв. "В тези 3 години търговците на гориво са се ползвали с комфорт", заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Заради подобни случаи от 1 януари тази година махнахме оцветеното гориво и ниската ставка за земеделски производители, заяви пък директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. При подобни измами цялата печалба отивала в търговците на дизел, а газьолът не стигал до собствениците на оранжерии и земеделски земи.
Срещу арестуваните собственици на цистерните под митнически контрол вече са започнали предварителни обезпечителни мерки, като е наложен запор над активи за над 4,5 млн. лв., уточниха от прокуратурата.
До момента са направени 20 претърсвания в Пловдив и Пазарджик, а 50 души са били разпитани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай