В капан: Кап. Собаджиев по-слаб с 20 кг

В капан: Кап. Собаджиев по-слаб с 20 кг | StandartNews.com

В събота в 18 часа в Летния театър във Варна Васко Кръпката, Вал-Ди, Хадес, Ива Иванова, група "Фанданго", Хадес, госпъл хор при НУИ "Добри Христов", Славина Калканджиева ще се качат на сцената за благотворителен концерт. Цената на билетите е десет лева. Всичките средства ще отидат за хонорар на адвокатите на капитан Светлозар Собаджиев. Повече от две години той лежи в затвора "Ла Хоя" в Панама. Делото му вече е насрочено за 28 май от 14 местно време в съда в гр. Копен. Цялата гилдия на българските моряци морално и материално подкрепя кап. Собаджиев и семейството му. Те са убедени, че техният колега е невинен. Според дъщеря му Лора надеждата за свобода го крепи все още. Макар че е отслабнал с двадесет килограма.

На 28 март 2011 година в панамското пристанище Кристобал корабът "Маас Трейдър", плаващ под холандски флаг, е арестуван със 169 килограма кокаин. Екипажът е от четиринадесет души. Само капитанът Светлозар Собаджиев е българин. Моряците са от Филипините, Украйна и Русия. Те са разпитани и освободени. Собаджиев обаче е задържан. Месеци наред никой не го търси. Не са провеждани следствени действия, не са му вземани показания.

След арестуването капитанът заподозря за драмата си своя помощник украинец. Нещо повече: още преди това той споделил със семейството си, че не е доволен от човека, който според правилата трябва да бъде дясната му ръка на кораба. Българинът дори смятал да го освободи.

Капитан Собаджиев е едно от утвърдените имена сред родните моряци. Три десетилетия той работи в чужди компании и професионализмът му винаги се е оценявал много високи. Сред колегите неговият авторитет е толкова голям, та никой не повярвал, че той е арестуван. Помислили, че става въпрос за първоаприлска шега.

В Панама Собаджиев е обвинен в международен трафик на наркотици. Натикан в мизерно помещение с още 33 затворници. Вода има само час в денонощието. Често месото, което се дава на затворниците, е развалено. За по-добро трябва да се плати.

От компанията собственик били загрижени единствено да освободят кораба си. Настоявали капитанът да признае несъществуваща вина. Още на първи април 2011 година тя прекратила договора си с българина и освободила екипажа. Така защитила интереса си.

За повече от две години в затвора капитан Собаджиев преживял доста ужаси. Побоищата, придружени със стрелби, там са постоянно явление. Не е изключено обитателите да бъдат нападнати от отровни змии и скорпиони. По данни на католическата църква в Панама 75 на сто от затворниците са без присъда.

Само след дни делото на българина влиза в съда. Надеждите са, че справедливостта ще възтържествува. В мрежата някой си Туко Рамирес е написал: "Онзи отгоре гледа. И бъди сигурен, че не само гледа, но и си знае работата. Той ще те спаси, Соби...няма никакво съмнение. Само не унивай, не се предавай и стискай зъби. Всичко скоро ще бъда зад гърба ти. Съвсем скоро." Дано!

- Лора, как е баща ти, кап. Собаджиев? Кога се чухте за последно?

- Писахме си преди два дни в чата. Той е силно развълнуван и обнадежден за свободата си. Това е, което той и семейството ми чакаме от две години и 2 месеца, откакто е в затвора в Панама - делото. То е насрочено за 28 май.

- Има ли надежда капитанът да бъде оневинен и да се сложи край на този ад зад решетките?

- Силно вярвам, а и той се надява на свободата си, това го крепи...

- Как е физически, беше отслабнал много, когато се свързахте с него директно в едно телевизионно предаване?

- Над 20 килограма е отслабнал. Не ми споделя много за тежките условия, може би, за да не ме тревожи. Той е много силен човек. Знаем, че му е тежко, с лошото не се свиква, но за добро или не човешкият организъм е устроен така, че да може да оцелява при всякакви условия.

- Капитан Собаджиев и семейството ви получи подкрепата на цялата морска общност. Колегите му добре го познават, вярват в невинността му. Съпричастност към съдбата му показаха и много варненци и наши сънародници в чужбина. А какво направиха институциите?

- От сдружение "Белослава", което организира тази вечер благотворителния концерт на рок звезди, писаха до президента, но отговор няма. При посещението на служебния премиер Марин Райков във Варна се срещнах с него. Той ме посъветва да напиша официално писмо до МС. Дали като премиер и служебен министър на външните работи е предприел някакви мерки, не знам. Не съм уведомена.

- Колко са необходимите средства за правната защита по делото и колко са постъпленията в благотворителната сметка?

- Необходими са 40 000 щатски долара за адвокатския хонорар. Но колко са събрани до момента, не знам. Нямам достъп до сметката, тя е поверена на Българската асоциация на морските капитани, които започнаха набирането й. Искам да благодаря на всички колеги, близки и приятели на баща ми, за това, че му вярват, за тяхната съпричастност и за усилията им да му върнат свободата. За мен е важна и тяхната морална подкрепа - дори и няколко мили думи ме окуражават и ми дават сили на мен и семейството ни да преживеем тези много трудни години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай