Уволниха 25 гардове заради убития Нягол

Уволниха 25 гардове заради убития Нягол | StandartNews.com

Студентът бияч Красимир иска да го пуснат от ареста, имал насрочена сватба

Никой не подозираше, че от едно обикновено съобщение за починал клошар в Гранд мол Варна ще излезе наяве такова нечувано зверско убийство на невинен и болен човек, когото трима гардове са млатили в продължение на два часа като боксова круша. Жестоко излялата се агресия на тези младежи потресе не само Варна, но и цяла България. Засега и разследващите нямат отговор защо и с какви мотиви те са пребили до смърт 52-годишния Нягол, болен от шизофрения, в кървавата си тренировка за бицепси, самочувствие или заради комплекси. Но както се очаква тепърва в пледоариите си защитата им ще изкара мъртвия нещастник луд, пиян, лош и какъв ли не.

Разкритие на държавното обвинение хвърли в нов ужас онзи ден съдебната зала, в която се гледаха мерките за неотклонение на тримата биячи. Има приложени доказателства по делото и за други случаи на побой от същата смяна, обяви прокурорът Милен Ставрев. Съдът остави за постоянно в ареста Ангел Николов (24 г.), Красимир Димитров (22 г.) и Цветан Маринов (20 г.). Срещу тримата е повдигнато обвинение по чл.116 от НК за умишлено убийство, извършено по изключително жесток и мъчителен за жертвата начин. Законът предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен без право на замяна. На влизане и излизане от съдебната зала, докато Ангел и Цветан криеха лицата си от камери и фотоапарати, Красимир беше наперен и нагло ухилен. Усмихва се на годеницата си, побърза да го оправдае неговият адвокат Иван Томов, който уточни, че подзащитникът му имал насрочена сватба с любимата си. Миналото лято на тържеството за 4-годишнината от откриване на търговския център Красимир се проявил като романтик и поискал пред цялата публика ръката на любимата си, падайки на колене пред нея с огромен букет цветя. Дамата на сърцето му работила като продавачка в мола. В искането му за по-лека мярка, а не задържане под стража, адвокатът му показа уверение, че Красимир е редовен студент III курс в Икономическия университет във Варна. Увлеченията му по чалга, по-хард секс и оръжия личат от Фейсбук профила на младежа, който си е качил и клипче на охранители от мола, които размахват ножове.

Адвокатът на Ангел, който е с най-дълъг стаж в мола и работи от три години, също пледираше за по-лека мярка, защото майка му е била безработна. Третият обвиняем Цветан също измоли това, но съдът остана непреклонен. Обвинението ще си прецизира правната квалификация, ще настояваме да бъде за убийство по непредпазливост, каза извън съдебната зала адвокат Иван Томов. Той посочи, че според резултатите от аутопсията, приложени към делото, жертвата е починала вследствие на гръдна травма и перфорация на белите дробове. По негова информация на мястото на побоя е имало още двама души, сред които и началникът на смяната на охранителите. Той вече е уволнен, съобщиха от търговския център. Вчера Гранд мол обяви, че прекратява договора на фирмата за охрана "Джи ем секюрити" във връзка с трагичния инцидент. Както вече писаха сайтовете, охранителната фирма е на собствениците на мола. Баща и дъщеря Офер и Маи Мирецки са управители на дружествата, които притежават търговския център и охранителната фирма. Според директора на Гранд мол Иво Генов нарушенията в "Джи ем секюрити" дават пълното законово основание веднага да бъде прекратен договорът с фирмата. Започва се и мащабна акция с разширяване на охранителните зони, подобряване на видеонаблюдението и провеждане на пълен одит на работата на всички фирми подизпълнители.

25 гардове остават без работа, каза за "Стандарт" Ивелин Петров, мениджър на сектор "Сигурност" в скандалната охранителна фирма. А собствениците й вероятно ще я закрият, допуска той. Не всички момчета са злодеи, но сега заради тримата, другите остават на улицата, казва Петров, който преди е работил в системата на сигурността и не помни такъв инцидент в дългата си професионална и житейска практика. Той твърди, че от Гранд мола са съобщили на полицията, че не става въпрос за нещастен случай с Нягол, а за престъпление, веднага след като в неделя станали ясни резултатите от аутопсията. В самата фирма са разкрили ужасната истина и участието на гардовете по записите на видеонаблюдението, които веднага са предали на органите на реда. Полицията задържала първоначално петима души, сред които и началника на смяна, но зад решетките тикнали Ангел, Красимир и Цветан.

Компания отнесла пердах за въртене на гуми

Бруталният стил е бил запазена марка на гардовете от варненския Гранд мол. Това твърди пред БЛИЦ TV Мартин Бейдовски, който има кошмарни спомени от срещата си с охранителите. Случката е от 26 септември м. г., когато младежът с още три момчета и едно момиче - Златина, си тръгвали от мола. На паркинга Мартин завъртял няколко кръгчета с мощната си кола Хонда Сивик - 160 коня.

Тогава към компанията се втурнали четирима охранители. Без да обяснява нищо, единият от тях се насочил към Мартин и му забил една глава в дясната скула, като буквално я сцепил и от нея шурнала кръв. По-късно станало ясно, че това е Ангел Николов - един от биячите, виновни за смъртта на 52-годишния Нягол Петров. С него бил и Красимир Димитров, който също участвал в убийството.

"Започнаха да ме бият на почивки", разказва Мартин пред БЛИЦ TV. Той чул, че охранителите обявили по радиостанцията: "Имаме нападение на етаж "минус 1". Секунди по-късно пристигнала още по-голяма бригада гардове. Боят се пренесъл и върху спътниците на Мартин, като единствено момичето било пожалено.

След екшъна един от пострадалите успял да се обади на полицията. Според Мартин пристигналите на място ченгета взели страната на биячите. Мартин все пак пуснал жалба в полицията и прокуратурата, като приложил свидетелство за нараняване на скулата и сътресение на мозъка - средна телесна повреда. Било образувано досъдебно производство, но 2 седмици по-късно то било прекратено с аргумента, че се появили свидетели, които казали, че нападателите всъщност са пострадалите младежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай