Уволнен поп се залости в църковно жилище

Уволнен поп се залости в църковно жилище | StandartNews.com

Бивш поп не иска да напусне църковното жилище на българската енория в Будапеща. Заради това няма къде да се настани новият свещеник. Сагата продължава трета година, а всички усилия на нашата църква са без резултат. Вече бившият свещеник Стефан Мамаков е бил низвергнат от Българската православна църква в края на 2013 година. Въпреки това той упорито отказва да напусне енорийското жилище, за да се ползва то от новия свещеник. Ефект не са имали дори многобройните писма на Западно и средноевропейския митрополит Антоний до Външно министерство и посолството ни в Будапеща.

В резултат на това православните българи в унгарската столица събрали пари, за да плащат свободен наем на новия отец. Накрая той намерил подслон в посолския ни комплекс.

Българската църква "Св. св. Кирил и Методий" в Будапеща се намира в центъра на града. През 1930 г. унгарската столична община подарява на българската общност парцела на улица "Вагохид" 15. Не след дълго започва строежът на църквата, която след една година е вече готова. Средствата за строежа са осигурени изцяло от българите, които живеят в Унгария. Само с дарения са събрани 70 хиляди пенгьо, за да се построи православният храм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай