Увеличението на данъците в Сливен- по-голямо за селата

Увеличението на данъците в Сливен- по-голямо за селата | StandartNews.com

Увеличението на данъците в община Сливен ще бъде по-голямо в селата и по-малко в града. Това обяви пред журналисти кметът на общината Стефан Радев. Той каза, че в града за имот ще се плаща вече 35-36 % повече, отколкото досега. По селата увеличението е по-голямо, но досегашните ставки там са много ниски.

Примерно една къща досега е плащала 5 лева, а сега ще трябва да плати 12, обясни кметът. Всичко това ще стане факт, разбира се, само ако предложението, което внесох в общинския съвет, бъде прието, уточни Стефан Радев. Парите, които ще събираме от по-високите данъци, са за разходите за функция чистота през 2016 година. При нас събираемостта на такса смет е сравнително добра, но има резерви и в това отношение. По-добрата събираемост обаче не е панацея, каза кметът. В увеличението на парите за чистота влиза и извозването на боклука от Сливен до новото регионално сметище край Ямбол. За сепариране в Ямбол сме предвидили плащане в размер на 22 лева на тон. Досега нямахме такъв разход, каза Стефан Радев.

Лично на мен не ми е приятно да се вдигат данъците. Това е оперативно решение на кмета. Важното е след една година да се види ефектът и Сливен да стане по-чист град, заяви председателят на общинския съвет Димитър Митев. Той съобщи, че предложението за по-високи данъци ще бъде гледано на сесия на 18 декември. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай