Украинците в Добрич се помолиха за жертвите на Майдана

Украинците в Добрич се помолиха за жертвите на Майдана | StandartNews.com

Добрич. С панихида, отслужена от свещеници в добричкия храм "Света Троица" украинската общност в Добрич, както и множеството студенти от Украйна, които учат в града се помолиха за жертвите на Майдана в родината им. Преди панихидата Олена Димитрова - председател на българо-украинското дружество "Добруджа-Украйна" сподели, че до момента няма украинци от Добрич и региона, които да са съобщили, че имат загинали близки от списъка, който е изнесен в интернет. Тя и сънародниците й, живеещи у нас остро осъждат това, което се случи в родината им.

 

"Проля се излишно много кръв. Не съм съгласна, че правителството наричаше народа ми терористи, радикали и екстремисти. Тази бандитска, корумпирана власт трябва да си ходи. Хората излязоха, защото искат да живеят демократично и свободно. Украйна трябва да бъде част от Европейския съюз", казва още Олена. Тя споделя, че заради това, което става в Киев и другите точки в страната й, изобщо не е следила най-големия спортен форум, на който родината й е домакин - Олимпиадата в Сочи. Димитрова добавя, че родината й трябва да защитава своите собствени интереси и интересите на народа си, а не на Русия и вярва, че предстоящите избори ще донесат едно ново начало на страната й. В отговор на питане, тя добавя, че според нея Тимошенко е била задържана неправомерно и приветства освобождаването й от затвора.

 

На панихидата присъстваха и много от украинските студенти, които учат във Висше училище Международен колеж в Добрич. Един от тях - Евгени, който е четвъртокурсник вече, сподели: "Искам в страната ми да има нормален живот. Украйна трябва да влезе в ЕС, за да живеем свободно. Хората в Русия не са свободни. В родината ми няма нито един със здрав разум, който да не иска да Украйна да е част от европейската общност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай