Удариха със 7000 лв. глоба грък за незаконна комуна

Удариха със 7000 лв. глоба грък за незаконна комуна | StandartNews.com

Благоевград. Държавната агенция за закрила на детето наложи глоба от 7000 лв. на гръцки гражданин за незаконната комуна в благоевградското село Бистрица.

Санкцията е за шефа на сдружение „Димитриадис – грижа за деца в чужбина", което без лиценз настанило три момчета от чужбина да живеят в мотел в селището. Нелегалната дейност бе разкрита, след като едно от децата - 15-годишният Емис Адеми от Австрия, направи опит за самоубийство и бе спасено от лекарите в областния център.

Едва тогава социалните работници разбраха, че край Благоевград има социален център за работа с деца в риск. По време на проверката експертите са установили, че сдружението извършва дейността си чрез договор с немска социална служба за прехвърляне на отглеждането и възпитанието на деца от Германия в Гърция.

"Непълнолетните, които се насочват по тази програма, са с поведенчески проблеми или със зависимости", уточни председателят на агенцията Калин Каменов. За осъществяване на своята дейност на територията на нашата страна дружеството ползва етаж от сграда под наем в с. Бистрица. Към момента на проверката там са настанени 3 деца – две австрийчета и едно германче. Собственикът Йоанис Димитриадис преместил тийнейджърите в България, без да информира социалните служби. След проверката комуната е закрита, а децата са върнати в Гърция. Там сдружението има лиценз за извършване на такава услуга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай