Удариха първа копка на Центрове за деца

Във всеки от трите центрове ще бъдат настанени по 12 деца.

Удариха първа копка на Центрове за деца | StandartNews.com

Благоевград. Първа копка на Центровете за настаняване от семеен тип направиха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов. С въртенето на кирките бе поставено началото на строително-монтажните работи на обекта, който се намира в жилищен комплекс „Ален мак". В съседство ще бъде разположена и втората сграда, а третата ще се изгради по-късно в квартал „Струмско".

Камбитов заяви, че изграждането и качествената реализация на центровете е от изключително значение за деинституционализацията на децата от социалните домовете. Общината работи и по редица други проекти, които да предоставят допълнителни социални услуги, тъй като грижата за децата е комплексна и не се изчерпва само с изграждането на центровете, допълни той.

В резултат от новата придобивка ще бъдат разкрити 37 нови работни места. По план първата сграда трябва да бъде готова след пет месеца. В нея ще бъдат настанени 12 деца. Постройките ще се намират близо до училища и ще са разположени в развити квартали. „Това означава, че се предоставя възможност децата да бъдат опознати, а не изолирани. Означава, че те ще могат да ползват здравни и социални услуги и да имат равенство", каза Калин Каменов. Той допълни, че основната идея на центровете е децата да почувстват, че до тях има общество, което ги подкрепя.

Проектът се реализира с 100% безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие". Общата му стойност е 2 079 445 лева. Във всеки от трите центъра ще бъдат настанени по 12 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай