Ученици в Кърджали - в симулативен съдебен процес

Ученици в Кърджали - в симулативен съдебен процес | StandartNews.com

Как в България се става съдебен заседател, как се разпределят делата, каква е структурата на съдебната система, какви дела се разглеждат в окръжния съд? Отговори на тези и други въпроси десетокласници от Езиковата гимназия в Кърджали получиха по време на посещението си в Окръжния съд в Кърджали.

Гимназистите се срещнаха лично с председателя на Окръжния съд Георги Милушев, който им разказа каква е спецификата на работата на съдиите. Младите хора се запознаха с вътрешноорганизационната дейност на съда – деловодство, регистратура, съдебни зали, правила за посещение и поведение по време на съдебно заседание.

Всеки един от учениците получи ценна информационна брошура за повишаване на правната си култура.

ГПЧЕ „Христо Ботев" бе избрана за партньор по проекта „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" на Висшия съдебен съвет и МОН.

Една от задачите досега бе десетокласниците да създадат етичен кодекс, в който да бъдат ясно регламентирани правата и задълженията на всички участници в учебно - възпитателния процес.

Проектът ще завърши през месец юни с реализацията на симулативен процес, в който учениците ще поемат всички длъжностите в едно наказателни дело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай