Ученик описа в сайт 880 дупки от Варна до В.Търново

Ученик описа в сайт 880 дупки от Варна до В.Търново | StandartNews.com

Варна. Варненски ученик от Математическата гимназия преброи и качи в специален сайт www .via –stat.info дупките от Варна до Велико Търново. Деветокласникът Христо Стайков спечели с проекта си „Визуализация и анализ на състоянието на пътя две награди от Седмото национално състезание по уебразработване WEBLOZ. Едната от тях е специалната награда за най-иновативен уебпроект.
Младежът е преброил от началото на годината 880 дупки на пътя от морската столица до старопрестолния град, които са класифицирани от 1 до 8 степен според големината им. Повечето от тях са във Варна, макар че още не е обходил целия град, уточни той за „Стандарт".

Справка в сайта показва, че дупки във Варна има до шеста степен . Все още не е правил изчисление на дълбочината на дупките, съответстващи на всяка степен. Засега предполага, че от 8 степен ще си е същински трап.

Процесът по описването на дупките е автоматизиран. Става с помощта на хардуерно устройство, което отчита вибрациите на акселерометър, обясни Христо. Колкото повече се разтресе колата, толкова по-дълбока е ямата, през която е минала и уредът посочва точната степен. Талантливият ученик планира да създаде още няколко такива устройства, които могат да бъдат раздадени на таксиметрови шофьори. Така картата с дупките ще може да се актуализира. По този начин сайтът ще помага на шофьорите с по-чувствителен товар да избягват рисковите места, а на общината да направи приоритетите за кърпежи и спешни ремонти.

Христо Стайков от няколко години се занимава с роботика, електроника и лингвистика. Още преди да стане гимназист създава LED часовник, дистанционно управляем автомобил и костенурка-робот, която следва движещи се предмети. Сред реализираните му проекти са онлайн калкулатор и програма, която може да конвертира графични файлове в текст. Негово дело е и сайтът на ЦДГ №5 „Слънчо".

Сайтът с дупките ще бъде актуализиран след ударните ремонти за новия летен сезон. Общината дава 5.1 млн. лева само за кърпежи, отчете зам.-кметът по инфраструктурата Богдан Караденчев. С 5 млн. лева от държавния бюджет се ремонтира основния булевард „Владислав Варненчик". След мащабната рехабилитация ще бъдат засети червени кани по средата на пътя до Делфинариума. От днес започва реконструкцията и на основния булевард „Сливница" с 5.9 млн. лева собствени средства на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай