Тютюнопроизводители се готвят за бунт

Тютюнопроизводители се готвят за бунт | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнджиите в Неврокопския край се заканиха, че няма да продадат и едно тютюнево листо на цена под 6,50 лева за килограм. В региона вече започна прибирането на реколтата, която е с много добро качество.

„Ставаме в 3,00-4,00 часа през нощта и превиваме гръб по нивите до 22,00 часа вечерта. До 1 септември ще върви кампанията по брането на тютюна. Това е основното ни препитание, дори полицаи се захванаха с тютюнопроизводство, за да вържат двата края", заяви Иван Сабахлъков от Хаджидимово. Хората обаче са притеснени за субсидирането на сектора. Миналата година изкупната цена е била около 6.50 – 7.00 лева за килограм и тютюнопроизводителите се надяват и тази година, ако не се увеличи, то поне да се запази.

Общините ще следят изкъсо как върви изкупната кампания, за да защитят правата на тютюнджиите, разкри председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн /СПОТ/ Арбен Мимеов, който е кмет на община Сатовча. Ще се настоява пред фирмите процентът на неплатимите количества да се намали двойно. Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна фирмите намаляваха от 5% до 7% количеството. Т.е. предаваш 100 килограма, но ти плащат само 93 килограма. Целта е този процент да падне наполовина.

Ще изискваме ясни правила, за да не се ощетяват тютюнопроизводителите, допълни Арбен Мименов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай