Тютюнджии от Пиринско тръгват на гурбет

Тютюнджии от Пиринско тръгват на гурбет | StandartNews.com

Благоевград. Нова година – нов гурбет. Този късмет ще "изтеглят" стотици тютюнджии от Пиринския край. Те се стягат да поемат зад граница по примера на много свои съселяни, за да търсят препитание за семействата си. Причината за новата вълна гурбетчии е забавената изкупна кампания на тютюна и ниските изкупни цени.

"Тази година ни обещаха цена от 7-8 лева за килограм, тъй като качеството е много добро. Но не са изкупили и един лист тютюн до момента, а с всеки изминал ден качеството пада заради влагата, продукцията ни мухлясва. Ще дойдат фирмите след Нова година и ще ни дадат по 4-5 лева за килограм. Пак ще сме излъгани, писна ни", категорични са тютюнджии от симитлийското село Долно Осеново. Затова много от местните хора ще търсят късмета си в чужбина, най-вече в Испания и Великобритания.

От 1600 жители над 400 са на гурбет от години. Сметката сочи, че всяко семейство в селището има поне по един гурбетчия зад граница. Съвсем скоро бройката на заминалите в чужбина ще нарасне до 500. Нищо чудно половината ни селище да се изнесе зад граница, цели семейства отдавна намериха поминък там, твърди селският управник Бисер Сегменов. Той е категоричен, че местните хора са много трудолюбиви и лесно успяват да си намерят работа в чуждите страни, макар и там да има криза и безработица. Доказателство са новите и лъскави къщи в симитлийското село, които никнат като гъби. Вдигнати са със спестените пари на гастарбайтерите в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай