Тютюнджии оставят децата си заради гурбет в Гърция

Тютюнджии оставят децата си заради гурбет в Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнджии от гърменското село Рибново оставят децата си на бабите и дядовците им, за да отидат на гурбет в Гърция. Стотици земеделци вече са в южната ни съседка, където отглеждат тютюн.

"Първите гурбетчии от нашето селище вече са в Гърция. До месец тръгва и основната група. Често заминават и двамата съпрузи, като оставят децата на бабите и дядовците. Възрастните хора се грижат за малчуганите, докато родителите са на гурбет. Не е лесно, никой не го иска, но нямат друг избор", твърди бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков. Негови съселяни са категорични, че без родителски контрол младежите могат да тръгнат по лоши път. Защото възрастните хора трудно могат да заместят бащите и майките им. В продължение на 5-6 месеца родителите на децата се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун. От Рибново над 80 семейства ще преминат границата.

„За да изкарат пари за прехраната на децата си, тютюнджиите рискуват да изпуснат възпитанието на рожбите си", смята Авдиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай