Туристическите центрове с наръчник за правила

Туристическите центрове с наръчник за правила | StandartNews.com

Варна. Туристическите информационни центрове трябва да имат сертификат от началото на 2015 г. Това предвижда нова наредба за функциите им въз основа на единни стандарти и правила съгласно Закона за туризма. Работна група е подготвила проекта за новия нормативен документ. Министерството на икономиката издаде първия по рода си наръчник за туристическите информационни центрове /ТИЦ/ в страната. Те са общо 137, работещи са 97 от тях и 70 на сто са общински, посочи доц.Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, който е един от авторите на наръчника. Той дава 4 задължителни и 4 препоръчителни изисквания към работата на ТИЦ-овете.

Освен актуална и пълна информация, препоръчително е да продават сувенири, както и да предлагат резервации за хотели и ресторанти, посочи експертът. Той даде пример с центъра в Хасково, където има издигнат паметник на Света Богородица и по него са направени изискани сувенири, магнитчета и чаши, които туристите да могат да отнесат със себе си за спомен. В Лондон и другите големи европейски градове туристическите центрове улесняват гостите, като им предлагат резервации и настаняване в хотели и къмпинги по места. Срещу тази услуга при нас скачат някои туроператори, смятайки,че ТИЦ-овете ще вземат бизнеса им.

Някои туристически центрове предлагат екскурзоводи, маршрути и екопътеки. Догодина всички ТИЦ-ове в страната трябва да се свържат в мрежата за единна информационна система за туризъм. Скоростта на интернета във всеки един от тях трябва да е 2 мегабита за секунда, за да обслужват бързо туристите.

Центровете в страната сега имат годишна посещаемост от 800000 души, но статистиката не е пълна, защото не се води.

Наръчникът на икономическото министерство излезе на бял свят с финансиране по ОП „Регионално развитие" в първия програмен период –от парите за туризъм ,които бяха на обща стойност 40 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай