Туфча побесня от силния дъжд

Свикаха спешен Кризисен щаб, спасиха пробива на дигите от придошлите води

Туфча побесня от силния дъжд | StandartNews.com

Благоевград. Спасиха село от разбесняла се река. Придошлите води на Туфча вдигнаха на крак община и институции късно в неделя. Веднага е сформиран Кризисен щаб с участието на общинския кмет на Гоце Делчев Владимир Москов, на управника на село Брезница Иса Хаджиали и ръководството на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Цяла нощ десетки огнеборци, общински служители и доброволци от селото са работили по укрепванета на дигите по поречието на Туфча. Реката е изключително пълноводна заради обилните валежи от дъжд през последните два дни.

„Имаше реална опасност водата да пробие на три места дигите, да ги скъса и да наводни село Брезница. Реагирахме мигновено и успяхме да спасим селището от придошлите води. 10 самосвала и 5 багера рааботиха непрекъснато, ползвахме техника на пожарната служба и на общинското предприятие за комунални и битови услуги. Направихме 50 курса от града до селището, за да стоварим скални отломки и бетонни блокове. Така спряхме реката”, обясни за агенция Стандарт Нюз градоначалникът Владимир  Москов. В момента дъждът е спрял, нивото на Туфча пада, увери той. На място обаче остават много хора и техника, за да действат, ако обстановката се усложни отново.

Рано тази сутрин е констатирано и разрушение на част от съоръжението на река Туфча, където се намира водохващането, което е основен водоизточник за града. Това доведе до проблеми с нормалното подаване на питейна вода за част от Гоце Делчев. В 04,00 часа сутринта на място е отишъл екип на „Водоснабдяване и канализация” начело с управителя на дружеството Костадин Трендафилов. Те работят по отстраняването на аварията. Очакванията са до края на деня всичко да е наред. „Взети са всички необходими мерки. Осигурени са достатъчно хора и техника, много фирми също оказват необходимото съдействие. Няма опасност за населението”, категоричен бе кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„Изградените диги край река Туфча ще удържат реката, дори ако продължи да вали. Хората в селото няма защо да се страхуват за живота и домовете си. Положението вече е овладяно. Нивото на реката и скоростта й намаляват”, каза селският управник на най-голямото село в общината Брезница Иса Хаджиали. Река Туфча не е преливала от около 50 години. Благодарение на бързата реакция и съдействието на „Пожарна безопасност и защита на населението” и общинското ръководство ситуацията е нормализирана, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай