Център за настаняване от семеен тип очаква първите 12 обитатели

Център за настаняване от семеен тип очаква първите 12 обитатели | StandartNews.com

Момчилград. Центърът за настаняване от семеен тип в Момчилград ще посрещне своите обитатели до месеци. Строителните дейности и цялостното оборудване на сградата вече приключиха.

В социалния център ще бъдат настанени 12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и от домове за деца, лишени от родителска грижа. За тях ще се грижи квалифициран екип от 13 души – ръководител на центъра, пет детегледачки, две медицински сестри, двама възпитатели, хигиенист и помощен персонал. Капацитетът позволява допълнително настаняване на две деца от общността. Целта е да се подпомогне развитието и интеграцията на настанените деца и младежи чрез прилагане на съвременни подходи на социална работа. По този начин ще се създадат условия за пълноценен начин на живот в среда близка до семейната.

„Екипът на центъра ще работи за установяване на връзка между децата и биологичните им родители и близки за настаняване в приемни семейства или осиновяване", заяви Ваня Петрова, главен експерт „Социални дейности" в общинска администрация. Проектът е реализиран по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 676 хил.лв. Община Момчилград очаква одобрение на услугата чрез проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", схема „Да не изоставим нито едно дете".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай