Три села в община Симитли празнуваха на Голяма Богородица

Три села в община Симитли празнуваха на Голяма Богородица | StandartNews.com

Стотици миряни в три села в община Симитли празнуваха на Голяма Богородица. Всички запалиха свещ за здраве и седнаха на обща трапеза, за да почетат празника на Божията майка. В село Полето е прието всеки да направи своята гозба, да я занесе в параклиса за освещаване и да отнесе курбана в къщата си.

Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на света Богородица, който е на поляните на входа на селището. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на свети Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица", в началото на миналия век местни хора поставили трите каменни плочи, които били в дъбовата гора край селото. Тогава обаче големи злини застигнали населеното място. Заради това върнали каменните плочи на мястото им. А на поляните съградили параклиса. Всяка година на празника миряни се събират тук и дават курбан за здраве.

Общинският кмет на Симитли Апостол Апостолов също запали свещ за здраве и сподели празничния ден с жителите на Полето. Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в града, и в село Мечкул. В планинското селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, построен през 2007 година и кръстен на Божията майка.

В Горната махала на с. Брежани има параклис, вдигнат с дарения от местните жители през 1995 година. Мястото е свещено, твърдят най-старите. Камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Вече 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица. Отец Яне отслужи литургия и освети ястията и поръси всички дошли със светена вода. 12 казана курбан приготви семейство Стоименови, които направиха дарението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай