Три чудотворни икони закрилят Варна

Три чудотворни икони закрилят Варна | StandartNews.com

Намерената на Караач Теке Св. Богородица сама си избрала църквата

Изцеление след молитви пред Всецарица изуми лекари, Геронтиса също е дар от Атон

Варна има три големи светини - три чудотворни икони на Божията майка , които я закрилят. На връх Успение Богородично, когато е Денят на града, варненци и гости ще ги почетат и ще се помолят пред тях. Всичко идва от вярата, няма как да ни закриля Света Богородица, ако не пристъпваме с благоговение и надежда в нея. Ние имаме нужда от тази закрила, градът има нужда и за това, може би не случайно празникът на Варна е посветен на Успение Богородично, казва свещеноиконом Дончо Александров, председател на храма "Св.Атанасий" в морската столица.

Най-старата светиня, която можем да наречем символа на Варна, е чудотворната Богородица, която се намира в храма, който всички знаят като "Малката Св.Богородица". Историята свидетелства, че пред нея са се излели толкова много молитви, колкото и за най-различни чудеса, които е направила, казва отец Дончо. Глухонямо дете е започнало да говори и чува, жени, на които лекарите са казали, че нямат възможност да раждат, след молитви са имали рожби, които са кръщавали в този храм. Молитви към нея са излекували и много отписани от докторите болни от рак.

Според легендата, преразказана от братята Шкорпил, иконата на Света Богородица с Младенеца-Умиление е намерена в местността Караач Теке (на турски-черни брястове), където се намирал княжеският манастир от времето на Първото българско царство. Точно върху по-големия бряст е хвръкнала иконата (предполагат, че е дошла от с. Джиздаркьой до град Провадия). Събрали се християните да я свалят и да я занесат в града с литийно шествие. Напразни останали опитите им да я закарат с каруцата на един турчин, сетне на грък. Воловете отказвали да тръгнат. Успяват едва когато млад праведен българин я качва в каруцата си и тя сама тръгнала. Смаяни от чудото, хората решили да издигнат храм там, където воловете спрат сами.

А те заковали на едно място, на някогашния Кале мегдан, където е издигнат през 1602 г. храмът "Света Богородица Панагия". Изграждането на църквата е според изискванията на Високата порта-скромна, вкопана в земята, не по-висока от 2 м и без камбанария. След пожар в 1640 г. тя е възстановена, а през годините и разширявана. Истинско чудо е иконостасът й, изработен от неизвестен майстор през 1896 от тъмно дърво (орех или кипарис). Но богатата орнаментика и православна символика подсказват типичния рисунък на Дебърската школа.
Пак легендата обяснява защо чудотворната икона на Св. Богородица

в противоречие на канона гледа на юг

Когато я внесли в храма, я поставили на източната страна, но незнайно как на следващата сутрин, тя се оказала на северната. След като това се повторило, миряните решили да не я местят повече. И до днес храмът и иконата му се смятат за чудотворни. Интересно е да се отбележи, че светият патрон на манастира, до който на бряста е намерена иконата, е била Св. Богородица, закрилница на Борисовата династия и на столицата Велики Преслав.

Според легендата името на манастира идва от иконата на Божията майка, както и до днес го наричат археолозите.
В катедралния храм"Св.Успение Богородично" пък се намира чудотворното копие на Света Богородица-Геронтиса, която блажено починалият митрополит Кирил донесе в края на 2012 г от атонския манастир Пантократор, припомня отец Дончо. В него се намира истинската чудотворна икона на Света Богородица. Копието беше направено специално за катедралния храм във Варна от мозайки и погледнато от страна на изкуството, си е истински шедьовър и много скъп подарък за варненци. Много са чудесата, които са засвидетелствани в Светогорския манастир пред тази икона.

Във Варна имаме още една чудотворна икона в храм"Св.Атанасий", която по благословението на сегашния Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и с инициативата на църковното настоятелство на този храм, беше донесена от манастира Ватопед от Света гора. Тя е чудотворно копие на иконата "Света Богородица-Всецарица". Също е известна с многото чудеса, които се случват особено на хора, които са болни от рак, които имат някаква зависимост наркотична, хазартна или каквато и да е и на хора, които са пострадали от разни магии и зли влияния. Но като цяло тя помага на всички , които пристъпват към нея и молят за нейната помощ. Чудотворното копие е рисувано от един монах, който е иконописец и се подвизава в Света гора. Той направил две точни копия на чудотворната икона с идеята те да заминат по света, не е знаел къде точно, но

да бъдат утешение на болните, страдащите и вярващите

Копието с благословението на игумена на манастира архимандрит Ефрем е било поставено до чудотворната икона, отслужен е такъв молебен -канон, което е в традицията на Света гора, после 40 дни е престояло в олтара на манастира и след това с литийно шествие, водено от митрополит Йоан, беше донесено миналата година в Деня на Въведение Богородично, в Деня на християнското семейство, в храм "Св. Атанасий". Всяка сряда от 17 ч служим специална служба Акатист към Света Богородица-Всецарица и Слава Богу имаме свидетелства на хора, на които е помогнала, каза отец Дончо.

Дори последно е имало пострадал след нелеп инцидент на когото лекарите не му давали голям шанс. Но осветихме икона, дадохме му маслото, което гори, да се помазва, дадохме на близките да четат Акатист и преди две седмици човекът се обади благополучно, че е изписан от болницата, а лекарите, които не му даваха шанс, казаха, че е станало чудо и всичко е отгоре, разказа още свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай