Транспортират един от пострадалите миньори в "Пирогов"

Транспортират един от пострадалите миньори в "Пирогов" | StandartNews.com

Един от двамата миньори, пострадали при инцидента в рудник „Ораново" в Симитли, ще бъде транспортиран до "Пирогов". Това съобщиха пред "Стандарт" от Спешно-приемно отделение на благоевградската болница. И уточниха, че няма опасност за живота им, те са транспортирани с линейки в Спешно-приемно отделение на благоевградската болница.

„Един от пациентите е на 42 години, той е със счупен прешлен и ще бъде транспортиран в столичната клиника „Пирогов". Другият е на 37 години, той е с фрактури на долните крайници. Контактни са и двамата, няма опасност за живота им", увериха медици от МБАЛ – Благоевград.

„Сред пострадалите е Емил Пелтешки, опитен миньор, някога работеше в мината в село Брежани, после в тази в квартал „Ораново", уточни кметът на с. Полето Иван Манчев.

Припомняме, че инцидентът е станал в сряда малко след 04,00 часа. Работници са правели нови изработки, за да стигнат до пластовете въглища, когато върху тях рухнал огромен скален къс. Сигналът за инцидента е подаден в 04,24 часа.

Веднага в мината са пристигнали двама минни инженери от Областната инспекция по труда, за да проверят случая. Те трябва да установят спазени ли са условията за безопасност и коя е причината за срутването в рудника. „направили сме необходимата координация, за да се направи пълна инспекция на случилото се. Аз също ще бъда в мината", каза областният управител Бисер Михайлов. Очаква се и екип от Министерството на енергетиката да пристигне в мината. Най-вероятно миньорите са работили на три смени. По случая е образувано досъдебно производство.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов бе категоричен, че този рудник трябва да се затвори. А не всеки ден хората да са „на нокти" да не стане най-лошото. „Не бива да работи тази мина. Вече съм го казал. Какво ли не се говори при последния трагичен инцидент преди 3 години, когато загинаха четирима млади мъже. И нищо не се направи, предприятието си работи. Няма как да спазват условията за безопасност на труд и всяка година да стават инциденти и да загиват хора. Човешкият живот е най-ценен. А загинаха толкова млади хора, лека им пръст и светла им памет. Призовавам държавата този път да си свърши работата", заяви градоначалникът.

През юли 2013 година загинаха четирима миньори при свлачище на огромни кални маси, по-късно пък издъхна шлосер, докато вървеше спасителната акция. На 16 юли 2013 г. Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината. Телата на Стойнев и Младенов бяха открити в деня на драмата, а 18 дни по-късно бяха намерени и телата на другите двама затрупани миньори. Шлосерът Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай