Трактори със CD-плеър и други екстри привличат вниманието на стопани

Трактори със CD-плеър и други екстри привличат вниманието на стопани | StandartNews.com

ДЗИ предлага 14 сорта базови семена пшеница и сорта сорта фасул, който се жъне

От вторник до края на седмицата в Добрич се провежда 23-ото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него", което тази година събра над 85 наши и чужди фирми, предлагащи едро- и малогабаритна техника, торове, препарати за растителна защита, семена и посадъчен материал. Сред присъстващите на изложението фирми още в първия ден засилен интерес регистрираха от турска фирма, предлагаща трактори с различна мощност.

Пред журналисти Борислав Янев обясни, че интересът към предлагания асортимент се дължи на факта, че това, което се предлага като базово оборудване при големите марки е допълнителна екстра която се заплаща. "Не на последно място е и цената. Фирмата е нова и непозната в България - едва от около две години и половина предлагаме продукция в България. Според мощността цените са от 42 000 до 74 хил. лв., но задължително всяка една от машините е с панорамна кабина, броят скорости за движение напред и назад е еднакъв. Има трактори с 16 предни и задни скорости, а имаме и с 24 предни и задни скорости. Освен това всеки трактор в базовото си оборудване има CD-плеър, климатик, компресор, тежести и те не се калкулират допълнително" - коментира Янев.

По традиция със свой щанд се представя на изложението и Добруджански земеделски институт /ДЗИ/. Директорът му проф. Иван Киряков съобщи, че тази година институтът предлага 14 сорта базови сечмена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик. "Това, което предлагаме е добре познато на стопаните. От по-новите сортове имаме семена от "Калина" и "Киара", които произвеждаме и предлагаме за втора година, и сорт "Драгана", който е на пазара за 4-та година. Безспорен фаворит е "Енола", което се доказва и от справка на МЗХ, посочваща, че с нашия сорт "Енола" са засети 34 % от площите с пшеница в страната" - каза проф. Киряков. Институтът има заготвени 1700-1800 т базови семена пшеница и тритикале. Цената на базовите семена пшеница е като миналогодишната - 980 лв./т, а на тритикалето - 800 лв./т. "Имаме базови семена пшеница и от миналогодишна реколта като цената там на тон е 650 лв.", допълни Киряков. Изключителен интерес има към български сортове пшеница от Турция.

"Признати са ни сортовете "Галатея" и "Аглика", като има голям интерес и към "Енола". Подали сме за одобрение общо 10 сорта пшеница за одобрение, като очкваме поне 3-4 от тях да бъдат признати" - коментира специалистът. Той съветва стопаните да сеят поне 50 на сто от площите си с български сортове пшеница, защото западните селекции не са създавани при климатични условия като българските. На пазара тази година ДЗИ предлага и семена от общо три нови сорта фасул - два бели "Устрем" и "Блян", и един пъстър - "Вежен". "Новото при тези сортове е, че могат да се прибират с комбайн, като очакваме добив между 15-20 т", заяви Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай