Тотална забрана за коли в Морската градина във Варна

Полиция охранява срещу нарушители, глобите от 50 до 500 лева

Тотална забрана за коли в Морската градина във Варна | StandartNews.com

Варна. Тоталната забрана на движението на автомобили в Морската градина във Варна влезе от днес със заповед на кмета на Варна Иван Портних. Само линейки, полиция и пожарна ще влизат в парка. Зареждането на заведения е разрешено от 5.00 ч. до 8.00 ч. сутринта.

Нито живеещите в парка, нито собствениците и клиентите на заведенията в него, нито туристи и посетители ще могат да се движат с колите си по алеите на парка. Основание за забраната е кадастралната карта на Приморски парк от 2007 г., която не е била обжалвана и е влязла в сила, посочи зам.-кметът по правните въпроси Пламена Маринова. Според тази карта всички пътни артерии в Морската са алеи, а не улици, и за тях е в сила забраната на Наредбата за обществения ред за движението на автомобили по алеи и паркирането в зелени площи.

В парка няма да има бариери и КПП-та с полицаи, които бяха там това лято и стряскаха туристите. Заповедта на кмета е възложена за изпълнение на ОДП Варна и полицаите ще следят за нарушители, като глобите са от 50 до 500 лева.

В съда падна предишната заповед на бившия градоначалник Кирил Йорданов заради неспазени процедури. Спазването им сега наложи забавянето на кметската заповед на Иван Портних с два месеца. Откакто проектът за нея е качен на сайта на общината са подадени 30 възражения, но повечето от тях са на собственици на имоти извън засегнатата от рестрикциите зона.

Зам.-кметът припомни, че в решението на Административния съд по заповедта на ексградоначалника се посочва, че неудобствата на собствениците на заведения, които я обжалваха, не е последица от нея, а от това, че са искали да имат заведения в парка. Кметът Иван Портних увери, че продължава работата по проекта за два паркинга за посетителите на Делфинариума и между ЖП гарата и басейн „Приморски" по програма „Джесика".

"Предстои да се запознаем със заповедта, но ще вземем мерки, защото тя нарушава нашите права на икономически субект, а и правата на много варненци, които искат да имат достъп, които живеят там или имат бизнес. Европейската практика показва, че първо трябва да се направи зона за паркиране, а след това да се предприемат рестрикции", коментира Васил Василев, управител на „Феста холдинг", собственик на Делфинариума в Морската градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай