Топлото в Сливен с рекорд от ерата на Тато

Хората полудяха по парното заради ниските цени, достъпни и за бедните

Топлото в Сливен с рекорд от ерата на Тато | StandartNews.com

Сливен. „Топлофикация  Сливен” е единствена в страната, която прогресивно увеличава абонатите си и е на път да достигне производствения си максимум от времето на соца. Трета поредна година гражданите потребителите се увеличават, което е прецедент в национален мащаб. За предстоящия отоплителен сезон предприятието ще присъедини още 15, досега консервирани станции, с което абонатните станции стават общо 270, а битовите клиенти ще надхвърлят 10 000. Включването в работен режим на консервираните абонатни станции е започнало. То продължава с усилени темпове, за да изпревари трайното застудяване.

Жителите на Сливен ежедневно подават молби за присъединяване към системата на парното. Много скоро дружеството ще достигне пределния си производствен максимум от преди 1989 г.

Хубава новина е, че цените на парното и топлата вода в Сливен, които трайно се утвърдиха като най-ниските в страната, ще останат непроменени и през този зимен сезон. Въпреки поскъпващите консумативи и увеличената цена на еллектрическата енергия, която ТЕЦ-ът изкупува за свои нужди от НЕК, ръководството е взело решение да не променя политиката си, насочена изцяло в полза на клиента. В сила остават всички, въведени единствено в Сливен, благоприятни условия, предизвикали преди три години „бума” в потреблението на топлоенергия.

Близо 90% от клиентите на сливенската топлофикация носят званието „лоялен клиент” и могат да ползват изключителната преференция  - пределна месечна сума за отопление, изчислена на база избрания от клиента обем за отопление, а всичко потребено над нея и сградните такси са за сметка на дружеството. И през тази зима лоялните клиенти ще продължат да плащат по 1 лев за 1 куб. м заявена отопляема площ. Потребителбите, които нямат преференциални договори с ТЕЦ-а, ще плащат както и през миналата година по 72.78 лв. за мегават час топлоенергия без ДДС. Цената на 1 куб.м битова гореща вода остава 6 лева.

Потребителите в града на Сините камъни имат привилегията да не се вълнуват от непрестанното движение в цените на природния газ и капризите на чужди доставчици. Тази предсказуемост и устойчивост на производството е защото ТЕЦ-ът не  разчита на външни енергоизточници, а изцяло на българска суровина – въглища. Това дава възможност на дружеството да поддържа постоянна цена, а ниските стойности на топлоенергията и социалната му политика насочват все повече нови клиенти и правят парното в Сливен достъпно и за най-слабите социални слоеве.

Политиката въведена в Сливен, последвана от висока събираемост и лоялност на гражданите, е определено успешен патент, който може да бъде използван като „ноу-хау” и в други региони на страната, категорични са специалисти в областта на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай