Топкулинари нахраниха стотици заралии

Топкулинари нахраниха стотици заралии | StandartNews.com

Стара Загора. Топготвачи от България и Гърция се развихриха пред очите на 300-400 души в събота в един необикновен кулинарен фест, организиран от професионалното сдружение „Шефс-клуб". Специално за форума дойдоха и трима гръцки кулинари, водени от председателя на Гръцката асоциация на готвачите в Солун Параскос Аксиотис.

През целия ден новата спортна зала бе най-вкусното място в Града на липите. Свои щандове услужливо бяха разпънали в залата и множество производители – на месо, млечни продукти, на кетчуп и лютеници, на овкусители и подправки и др.

Всички сетива бяха вперени, разбира си към импровизираните модерни кухни, където свещенодействаха топкулиналите, повече от 50 от цялата страна. Някои от тях, като софиянецът Георги Георгиев, се оказаха с интересна биография на готвачи. Той е хранил българските национали по футбол в периода 2004-2007 г. „Една от версиите за провала ни на европейското в Португалия бе, че готвачът и докторът са хранили много футболистите", припомни с усмивка Георги. Той не се нае да прогнозира дали трикольорите ще се класират за световното първенство в Бразилия, но беше категоричен, че част от шанса е и в сегашния майстор-готвач на националите. Георги демонстрира пред публиката приготвянето на едно от любимите ястия на всеки футболист по принцип - макарони, които са много калорични и бързо се усвояват от организма. Неговата рецепта бе със сирене фета и печени червени чушки.

Друг топготвач – варненецът Петър Йоргов, пък показа, че цариците на гъбите – трюфелите, съвсем не са чужди на родната кухня. „Те са много ароматни и се използва обикновено по няколко грама за сосове към месото и овкусяване", посочи той. Любопитното е, че неговите трюфели бяха нашенски. В Русенско и Шуменско дори вече засаждали специални широколистни гори, в които може да вирея тази вкусна гъба.

На трюфелите беше заложил и майсторът на сладкишите, Ради Стамболов, не случайно неговата верига сладкарници се наричат „сладишници". „Става дума за количество много по-малко от 1 г, готовите шоколадови бонбони леко се поръсват с брашно от смлени трюфели", поясни сладкарят докато забъркваше какаото за бонбоните.

Тримата гръцки кулинари демонстрираха приготвянето на нашенски кюфтета, гледано отстрани. Оказа се обаче, че гръцките „кифтадаки" се различават доста от нашенските кюфтета. Първо, каймата е само от телешко месо, второ замесва се с куп подправки – джоджан, риган, а понякога и малко узо", издаде част от тайната на вкусотията майстор Аксиотис.

Най-доволни от тази кулинарна фиеста естествено бяха стотиците заралии и гости на града. Те не само търпеливо с интерес наблюдаваха демонстрациите, някои дори си записваха рецептите, но и опитаха на корем от всички вкусотии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай