Топ дегустатори оценяват балкански вина на чаршията

Топ дегустатори оценяват балкански вина на чаршията | StandartNews.com

Велико Търново. Международен конкурс за вина от изцяло местни сортове или произведени от сортове, селектирани в страните от Балканския полуостров и Черноморския басейн, ще се проведе от 26 до 28 април тази година във Велико Търново.

Топ дегустаторите ще се съберат в ресторант „Хан Хаджи Николи" за четвъртото издание на Международния дегустационен конкурс „ВиноБалканика 2014". Дегустациите ще започнат на 27 април. Организатор на традиционният конкурс е „Съюз на енолозите в България". 40 винарски изби от България, Македония, Румъния, Турция и Гърция с
над 70 проби, от които 70 на сто са от български изби, са заявили участие за състезанието. В тазгодишното издание вината ще отличават световноизвестни винени експерти от Англия, Канада, Франция, Молдова, Македония, Азърбайджан, Гърция и България.

Идеята на организаторите на „ВиноБалканика" е да се работи за подобряване все повече и повече знанието и познаването за тези сортове грозде и вината, направени от тях. В резултат на дегустационния конкурс „ВиноБалканика" все по-често местни лозари и винари се обръщат все повече към местните сортове, започват да полагат все повече грижи и по-голямо внимание при отглеждането на това биологично богатство, а плодовете му превръщат в едни от най-разпознаваемите, а вината – в най-високо оценени в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай