Тимок тече през мъртви земи

Тимок тече през мъртви земи | StandartNews.com

Видин. Граничната река Тимок мие бреговете си в мъртви земи, които сама е унищожила. Това стана ясно на конференция по проект във Видин, разработващ база данни за трансграничното замърсяване в района.
В продължение на една година специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и на минния и металургичен институт в сръбския град Бор са проучвали реката и бреговете й, за да оповестят данни за действителното им състояние. На конференцията резултатите огласиха Радостина Христова от българския институт и сръбската й колежка инж. Войка Гардич.

Река Тимок тече бистра, но бреговете й са замърсени трайно с тежки метали, арсен  и сулфиди, сочат последните проучвания. Това е станало през предишни години, когато при промишлени аварии в нея са били изпускани големи количества отпадни води от преработката на руди в комбината в Бор. Отлаганията на металите достигат до 4 метра дълбочина по брега, а половината от площите са опасни за обработка. Образували са се и т.н. мъртви зони, в които няма растителност и водни организми.

Замърсяванията продължават и сега, особено при разливи на реката или при поливане от нея.
Базата данни ще се използват за информираност на населението за опасностите при използване на водите на река Тимок и за изготвяне на стратегии за развитие на района. Въз основа на тях могат да се предприемат и мерки за очистване на земите, които в миналото са били едни от най-плодородните в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай