Тихомир Янакиев: Имам много мечти за Созопол

Борим се за всеки лев

Тихомир Янакиев: Имам много мечти за Созопол | StandartNews.com
  • Държавата пречи на изграждането на автогарата. Питам къде е равният аршин?
  • Борим се за всеки лев
  • Ще се кандидатирам отново и ще спечеля
  • Искам морското училище на остров Св. Кирик да се превърне в музей
  • Изпълних обещанието си и върнах финансовата стабилност на града, казва кметът Тихомир Янакиев в спациално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Янакиев, Вие бяхте избран за кмет след дългогодишно управление на Вашия предшественик. Какво беше състоянието на общината, когато поехте поста?

- Това съм го казвал многократно - ситуацията в община Созопол беше меко казано – трагична. Като започнем първо с финансовото състояние.

Аз заварих 27 милиона лв. дългове, като 5.7 млн. лв. просрочени – изискуеми, 3.5 млн. лв. бяха към контрагенти и физически лица и 1.8 милиона бяха отчисления към РИОСВ. Тези задължения не бяха плащани, а план-сметката за битови отпадъци, която бе представяна пред Общинския съвет, беше изкривена и фалшива.

Когато аз станах кмет, направихме един реален анализ на ситуацията и се оказа, че тези суми не са плащани. Но, както и да е. Това е минало.

Ние сложихме нещата на чиста основа. От 1.8 милиона в момента остават 600 000 лева.

Другото, което заварих, са дълговете към банките. Бяха плащани само лихви. Не бяха плащани главници, които бяха 22 милиона лева.

Разплатихме тези 3.5 млн. лв. задължения към контрагенти и физически лица. Това се случи благодарение на плана за финансово оздравяване, по който ни бяха отпуснати близо 3 млн. лв. безлихвен кредит от държавата. Тази година плащанията по него приключват.

В края на тази година, по мои изчисления, ще имаме малко под 19 милиона дългове. С една дума за две години и половина сме изчистили 8 млн. просрочени задължения и кредити. Вдигнали сме и собствените приходи, без да повишаваме данък сгради и такси смет, и то през тези години, изпълнени с най-различни кризи.

- Какви бяха основните Ви приоритети, когато станахте кмет на Созопол?

- Първото, което бях обещал е финансова стабилност и връщане на общината на мястото и там, където трябва да бъде. Ние сме една богата община, туристически център и хората се чудеха, как можем да сме на прага на фалита. Аз смея да твърдя, че изпълних обещанието си, което е вече факт.

- Какво друго обещахте, освен финансова стабилизация?

- Основният проблем, който аз виждам и трябва да разрешим е инфраструктурата. За това ние наблегнахме на изпълнението на инфраструктурни обекти. Направихме доста ремонти – на уличната мрежа и подходите към село Равадиново, както и в населеното място, на уличната мрежа и в село Росен, кърпежи на старата пътна мрежа около село Атия. Изградихме нови улици в град Созопол. Направихме ремонт на дъждовната канализация в град Созопол. Това беше основен ремонт, което реши изключително голям проблем с наводняването в района. Комбинирахме проекта с асфалтирането на улиците „Републиканска“ и „Одеса“ и районът придоби съвсем различен облик. Направихме ремонти на улици в град Черноморец. Тепърва предстоят такива и в селата Атия, Габър, Зидарово, както и в Черноморец. Успяхме да направим разширение на лодкостоянката в Созопол, ремонтирахме и изградихме нови детски площадки. По проект обновихме и противопожарната служба в град Созопол.

Неизпълненото обещание от моя страна е, че още не е изградена автогарата в град Созопол. В град Черноморец не говорим, защото там имаме избран изпълните и от 1 октомври стартираме изпълнението. Живот и здраве, до Нова година град Черноморец ще има нова автоспирка.

Но в Созопол, за автогарата специално, срещнах много сериозни проблеми, основно в лицето на държавата. Това се случва, защото нашият план е връщан многократно от НИНКН / Националният институт за недвижимото културно наследство/. Искаха да се направят пълни разкопки на терена, успоредно с това до нея се строеше нов обект. Строеше го частен инвеститор, само на 20 метра от нашия терен, но на него не бяха поставени условия да направи пълни разкопки, а само археологически наблюдения. Затова и чрез Вас питам Министерството на културата – Къде е равният аршин? Защо се процедира по този начин - за едни може, за други не може. Но явно Министерството на културата има някакъв „сантимент“ към град Созопол и затова му пречи на инвестиционната активност в града по този нелеп начин. Много бавно и трудно се работи с тях. С НИНКН  - също. Много са бавни, спъват инвестиционните намерения, работят избирателно. Нямам нищо против историци, археолози и хората на културата и културното наследство, но искам да им кажа още веднъж – Моля, дами и господа, нека аршинът бъде равен за всички. И да бъдат сроковете по-разумни. Разбирам обработване на документи няколко месеца, но две-три години!? Кой ще направи инвестиции, ако знае, че преписките му ще стоят някъде из държавните администрации 3 години!? Това е пълен абсурд! Аз подозирам вече, че зад всичко това стои някакъв користен интерес.

- Посочете други случаи, в които Ви помага или пречи държавата?

- Както споменах, Държавата ни отпусна безлихвен кредит, с който погасихме просрочените задължения. Тогава министърът на финансите бе от правителството на ГЕРБ, и го направиха, за да можем да платим недалновидни харчове на техния кмет, който беше преди мен. Това е една помощ, ако може да се нарече така въобще. Другото е, че ни беше отпусната една целева помощ, с която да направим пътя от с. Росен до с. Равна гора. Тук съм благодарен и мога да кажа, че Държавата наистина помогна.

Но на този етап  - нищо не виждам. МинистърКараджов бил обявил списък на общините, които ще са финансирани по различни проекти. Ние сме кандидатствали с 4 проекта на обща стойност 20 млн. лв. Имаме още няколко „висящи“ проекта, които, според управляващите, не са с приоритет. Те са основно за пътища и инфраструктура. Нито един от тях не е одобрен. Одобрени са общини изцяло доминирани от ГЕРБ и ДПС. Нищо ново под слънцето, никаква промяна.

Ще се борим със собствени средства и ще се надяваме на европейските програми. Успяхме да разширим с такива средства лодкостоянките в рибарското пристанище на стария град и да го реновираме. Всичко излезе 750 000 лева, без ДДС. Това е единственото, което сме успели да вземем, защото близо две години няма отворени програми. В моя мандат, каква ли криза не се случи. То не беше Ковид 19, то не беше енергийна, военна, политическа, икономическа...

- Как се отразяват тези кризи на общината?

- Не ме питайте. Всеки ден влизам в 7:00 ч. в кабинета си, за да мога да изчислявам и търся източници на финансиране. Пиша писма, срещам се с хора, говорим, но това е свързано с много нерви. За всеки един лев се борим, успоредно плащаме стари задължения, успоредно сме притискани да не продаваме земя и да не взимаме нови кредити. С една дума – трудности много.

- Хората казват, че кметът е виновен за всичко.Затова е поставен там, да решава тези проблеми ида дава обяснения за свършената работа, нали така?

- Да, аз не се и оплаквам. Искам истината винаги да излиза наяве. Хората да бъдат обективни, виждайки тази истина. И когато говорят, пишат във Фейсбук, или ме срещнат на улицата, преди да ми отправят критики и упреци, да знаят обективната истина.

- Виждаме, че Ви е доста трудно и тежко.Следващата година има нови избори, ще се кандидатирате ли пак?

- Да, ще се кандидатирам. Като виждам какви хора се стремят към кметския стол, не мога да го оставя в такива ръце. Ще се кандидатирам и ще спечеля изборите.

- Сега Созопол има празник. Как ще го посрещнете?

- Традиционно организираме няколко мероприятия. Организира се литургия, плувен маратон, народно веселие. Вечерта ще имаме грандиозен концерт. Ще има гости от чужбина. 17-ти юни е голям празник, който ще отбележим подобаващо. Созопол е един от най-древните живи градове в България. Ние се гордеем с това и трябва да сме на ниво.

- Каква Ви е мечтата за Созопол?

- Искам да го видя като град чист и подреден. Старият град да е без автомобили в него. Ще се боря да се превърне в целогодишно посещаем град. Остров Св. Кирик да не е тази разруха, каквато е в момента. Да се превърне морското училище в музей. Имаме какво да покажем. Искам да видя това място цивилизовано и подредено. Искам младите хора да остават да живеят тук. Ще направим така, че да задържим младите хора в града. Изграждаме модерни социални бази, имаме идея за медицински център в Созопол. Има какво да се направи още и ще се направи. Нека обаче не бързаме с приказките, защото, ако нещо не се случи, ще кажат, този обещава, а нищо не върши. Работим в тези посоки. Ще направим всичко възможно за да се развива градът и общината.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай