Тъщи забраниха веселбата на заврени зетьове по Коледа

Тъщи забраниха веселбата на заврени зетьове по Коледа | StandartNews.com

Акция „Коледата безопасна" провеждат заврените зетьове в село Черниче. Тя обаче не е по желание на мъжете, а по изричната заповед на тъщите. Живеещите в домовете на жените си съпрузи не смеят да припарят до масите, за да хапнат и пийнат.

Забранени са им и сбирките на Сдружението. „Такъв е нашият живот. С много малко права и със стращно много задължения. До Коледа ни наложиха вето на веселбите и тържествата, че на тях все се шегуваме с тъщите, все ги одумваме и осмиваме. За да не ни изгонят, провеждаме акция „Коледата безопасна", признава Милен, който е един от близо 40-те заврени зетьжве в селището, прочуло се през 2012 година като „Евросело на България".

„За нас безопасната Коледа е свързана само с едно условие - да нямаме вземане – даване с майките на нашите съпруги. Само тогава можем да се радваме и на удоволствия, а не само на задължения. Но ни забраниха и това, тъщите ни не са европейки", жалват се те.
Те не смеят и през деня да седнат на раздумка. А сред заврените зетьове има Герой на социалистическия труд, Почетен гражданин на Симитли, бизнесмени, учител, пенсионери, дори бивш кмет на Черниче. Но всички са по-ниски от тревата, когато застанат пред тъщите си. Те трябва да тичат като кон, да работят като вол и да мълчат като риба. Длъжни са събуват обувките в дома си и да ги поставят да гледат навън. Всеки един живее на територията на жена си и нейните родители и носи с чест званието „Заврян зет".

Преди 4 години те се престрашиха и си учредиха Зетьово дружество. Вече си имат знаме, герб и химн. Знамето и гербът на организацията онагледява съдбата на всеки, решил да сподели живота с любимата си под един покрив в нейния дом, барабар с тъщата. Гербът изобразява слънчеви лъчи, преплетени в таралежови бодли и телевизор с изключен звук. Посланието е, че зетят може да грее като слънце, но винаги е таралеж за тъщата в къщата, има образ, но не и говор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай