Търсят терени за изолатори на нелегално търгувани животни в Разград

Търсят терени за изолатори на нелегално търгувани животни в Разград | StandartNews.com

Терени за престой на заловени от държавата, незаконно търгувани животни, да се определят незабавно в разградска област. Това реши местната епизоотична комисия, свикана по спешност от областния управител Галина Георгиева.

Срещата на експертите се налага заради появилата се опасност от зарази по животните, регистрирани вече в други части на страната. Рискът от бруцелоза е възникнал в Кюстендилско при нелегален внос на животни от Гърция. В района на Варна пък наскоро бяха открити случаи на антракс.

За да се предотврати епидемията по животните, трафикът с жива стока ще бъде поставен под засилен контрол. Когато ветеринарните власти установят, че добитък се пренася без съответните разрешителни, животните ще бъдат незабавно изолирани за изследвания, след което ще заминат за кланицата.

Областният управител на Разград поиска от кметовете в региона да определят без забавяне поне три площадки , които ще се използват за изолация на нелегално пренасяния добитък. Мерките ще спомогнат да се спре разпространението на опасните за животните болести, стана ясно по време на заседанието на местната епизоотична комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай