Търновалийски: Община Пловдив няма административен капацитет да реализира Големия воден проект

Търновалийски: Община Пловдив няма административен капацитет да реализира Големия воден проект | StandartNews.com

Пловдив. "Управлението на Пловдив няма административен капацитет да реализира Големия воден проект", заяви пловдивският народен представител Георги Търновалийски на пресконференция днес. Заключението се базира на отговора, който депутатът получи от ресорния министър по време на петъчния парламентарен контрол.

Търновалийски цитира дословно думите на министър Ивелина Василева от парламентарната трибуна „Съществува риск за изпълнението на проекта в рамките програмния период 2007-2013 година". От януари 2012, когато проектът е внесен в ЕК за оценка, до момента такава няма, няма и договор, поясни парламентаристът. Той припомни, че проблемът с ДДС и приемането му за признат разход е бил решен в началото на 2013 от кабинета на Орешарски. Затова оправдания с такъв мотив са несъстоятелни, стана ясно от думите на Търновалийски.

Според него отсъствието на административен капацитет поставя Големия воден проект под риск. Ще загубим не само средства, но без реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за правилното управление на утайките може да търпим и санкции, поясни Георги Търновалийски. Затова община Пловдив е трябвало да бъде активната и настоятелната страна пред Европейската комисия, а не в медиите, които периодично цитират кмета, че всеки момент проектът стартира. Така е можело да се изчистят въпросите около проекта или да се нанесат корекции, счита пловдивският депутат. Той остава скептичен за проекта, въпреки обясненията на министър Василева, че са правят опити да се раздели на фази, за да не бъдат загубени поне средствата за подмяна на ВиК в северната градска .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай