Свлачище затрупа част от крайбрежната алея на Варна

Свлачище затрупа част от крайбрежната алея на Варна | StandartNews.com

Тонове земна маса и дървета се свлякоха по обяд към морето

Тонове земна маса и дървета се свлякоха след 13 ч в понеделник върху крайбрежната алея на Варна, най-предпочитано място за разходки в хубаво време. Засега няма пострадали или затрупани коли, въпреки че всичко се е сурнало върху паркинга и е прекъснало пътя на около 150-200 метра край морето.Районът е отцепен от полиция, забранено е влизането в опасния участък на коли и хора. Най-вероятната причина са подпочвените води, които извират и всичко по неукрепения скат е превърнато в мочурище, обясни Андрей Василев, търговски пълномощник на „Лазурен бряг"АД. Всъщност свличането е тръгнало под така известната на варненци „Станчова алея", където в близост е къщата на известния бивш дипломат и посланик Иван Станчов и създадения от него Карин дом. Алеята, която е също пешеходна зона за разходки, е затворена заради опасността от ново свличане, обясни зам.-кметът по инфраструктурата на Варна Христо Иванов. Веднага е подаден сигнал на „Гражданска защита" да се режат дърветата, които не са паднали, но са подгизнали от извиращите подпочвени води.

На 150 метра е укрепеният скат, в който по проекта Алея Първа „Холдинг Варна" инвестира 20 млн.лева и не е мръднал след големите дъждове миналото лято или от подпочвени води. Тогава предложихме на Иван Станчов да укрепим ската под алеята му, но той отказа, повлиян от протеста на червени, зелени и всякакви други природозащитници, припомни Андрей Василев.

Цяло чудо е, ако няма жертви при това голямо свлачище, смятат експерти.Те припомниха, че където сега се свлякоха тоновете земна маса имаше заведение „Буната", което по предписание на РДНС беше затворено и разрушено заради рисковия терен.Ако това не беше станало, сега не смеем и да си помислим каква щеше да бъде драмата, казват специалистите.

Крайбрежната алея остава затворена откъм „Почивка" до 7 май, зареждането на заведенията ще става откъм басейн „Приморски", където пътят за автомобили ще бъде отворен временно.До 8 май „Геозащита" трябва да е готова с доклад за свлачището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай